Мотричко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мотричко
Пукраїнське прізвищеWD:
Фонетичні алгоритми (англ.)
Суфікс -ичк- (пошук)
Закінчення
Походить від Мотрона
Схожі прізвища
Пов'язані Матрьонін, Матрьошин, Матрьошкін, Матрьохін, Мотроненко, Мотренко, Мотронюк, Мотрук, Мотронич, Мотрич

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

Мотричко — українське, білоруське, яке утворене від особистого жіночого імені Мотря.

Походження[ред. | ред. код]

Прізвище Мотричко має цікаву етимологію й належить до групи матронімічних прізвищ, утворених від жіночих імен. Прізвища такого типу нечисленні, оскільки традиційно за основу бралось ім'я батька, як родоначальника та глави сімейства. Такі прізвища зазвичай виникали у випадку, коли жінка ставала главою сімейства в разі вдівства, важкої хвороби чоловіка або під час його відсутності вдома через довгі роки служби в царській армії (за часів рекрутських наборів чоловіки були зобов'язані відслужити в армії 25 років).

Швидше за все, прізвище Мотричко походить від імені Мотря, яке є просторічним варіантом старовинного слов'янського жіночого імені Мотрона. Воно походить від пізньолатинського імені Матрона, яке в перекладі на українську мову означає «знатна, поважна жінка». Це ім'я носили кілька святих: мучениця Матрона, мучениця Матрона Солунська, мучениця Матрона Діва, преподобна Матрона Хіоська.

Згідно з іншою гіпотезою, в основі цього прізвища лежить прізвисько Мотра, утворене від дієслова «мотрошити» — «іти, падати, порошити (про сніг)». Можливо, так назвали дитину, яка народилася в сніговий день.

Слов'янські прізвища спочатку були присвійними прикметниками з суфіксами -ов, -ев, -ін, -ин, які вказували на ім'я глави сімейства. Суфікс -ичк вказує на білоруське походження прізвища.

У результаті нащадок жінки на ім'я Мотрона отримав прізвище Мотричко[1].

Також зустрічається прізвище Мотрич. Крім всього вищезазначеного, прізвище Мотрич, Модрич — має хорватське або чорногорське походження. Люди з такими прізвищами з'явилися в Україні в ХІХ столітті, коли вони втекли з батьківщини від турків[2].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Мотрич[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение фамилии Мотричко //Доступные сведения о фамилии Мотричко. www.ufolog.ru (рос.) . Архів оригіналу за 21 січня 2020. Процитовано 25 квітня 2022.
  2. Происхождение фамилии Мотрич //Доступные сведения о фамилии Мотрич. www.ufolog.ru (рос.) . Архів оригіналу за 22 лютого 2020. Процитовано 25 квітня 2022.