Мультилістинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мультилістинг

Мультилістинг (МЛС) (від англ.: multi — багато, list — перелік) — система взаємодії учасників ринку нерухомості, в якій представлені об'єкти на умовах ексклюзивних договорів. Ця система об'єднує бази даних агентств нерухомості в єдиний інформаційний простір. Дана система фіксує розмір грошової компенсації, яку виплачує ріелтор, що отримав ексклюзивний договір з продавцем нерухомості, іншому ріелтору за надання потенційного покупця або за співпрацю в пошуку клієнта.

Походження[ред. | ред. код]

Основний принцип роботи в системі МЛС: «Допоможи продати мені, я допоможу продати тобі» («Help me sell my inventory and I'll help you sell yours»). Це поняття з'явилось в кінці XVII століття в США. На той час ріелтори зрозуміли що обмін інформацією приносить кращий результат, тому вони почали збиратись і ділитись даними щодо об'єктів. Для того, щоб робота була взаємовигідною, ріелтори домовилися між собою — виплачувати матеріальну компенсацію тим, хто допоможе продати нерухомість. Так з'явилась система мультилістингу.

Мета і переваги[ред. | ред. код]

Основною метою роботи мультилістингової системи є партнерство, відкритість та професіоналізм. Це потрібно для швидкої та ефективної реалізації об'єктів нерухомості.

Переваги роботи в системі МЛС:

  • оперативність обміну інформацією;
  • відсутність дублювання даних (об'єктів);
  • скорочення витрат на рекламу;
  • достовірна і ексклюзивна інформація.

МЛС в світі[ред. | ред. код]

Британія[ред. | ред. код]

Шлях до МЛС був довгим, пережив багато змін але ріелторам вдалось домовилися між собою і встановити єдиний формат баз даних для мультилістинга. У Великій Британії діє система INEA (IDX) завдяки чому кожен ріелтор може користуватися доступом до загальної, єдиної бази даних.

Чехія[ред. | ред. код]

Мультилістинг у Чехії працює на базі системи IMMO2 (що означає «immovable square» — у перекладі «незмінна угода»). Цю систему використовує велика кількість європейських ріелторських агентств.

США[ред. | ред. код]

В Сполучених Штатах з'явилась перша і найбільша система мультилістингу. З 11 грудня 2012 сервіс має приблизно 71,000 активних членів, згідно Inman News. Національна асоціація Агентів з продажу нерухомості (NAR[en]) встановила правила, за якими ріелторам дозволено показувати тільки обмежену інформацію про об'єкти на своїх своїх вебсайтах. Вичерпну інформацію щодо об'єктів можна дізнатися тільки на сайті компанії Move Inc., значною часткою в якій володіє сама Національна асоціація Агентів з продажу нерухомості (NAR[en]).

Канада[ред. | ред. код]

У Канаді публічно доступний вебсайт (realtor.ca, раніше mls.ca), який об'єднує багато баз даних мультилістингу, де кожен учасник представлений стисло, а за детальною інформацією система перенаправляє безпосередньо до ріелтора-учасника системи.

Ізраїль[ред. | ред. код]

Сервіс мультилістингу в Ізраїлі діє з 1990 року, але тільки в регіоні Єрусалиму. Ізраїльський Сервіс мультилістинг почав своє офіційне існування в 2013 році і здійснюється компанією «Multiple Listing Service LTD».

МЛС в Україні[ред. | ред. код]

Ріелтори в Україні пройшли великий шлях становлення. На початку 90-х років це була ворожнеча та чорна конкуренція. Ріелтори не бачили в своїх колегах партнерів, тому на ринку нерухомості був повний хаос. З часом люди зрозуміли, що така робота не приносить позитивних результатів, що потрібно докорінно міняти систему. Проаналізувавши досвід закордонних колег, в Україні почали створюватись професійні асоціації та вироблятися єдині стандарти поведінки і кодекс етики. Спробувавши працювати за системою, більшість побачили, що колективна співпраця приносить значно кращі результати. Саме це стало поштовхом для створення МЛС — єдиного інформаційного простору в Україні. Найбільшими платформами на сьогодні є СПП (система партнерських продажів) — 753 учасники та СЕТ (система ефективної торгівлі) на базі АСНУ (Асоціації спеціалістів з нерухомості України) 2618 ріелторів та 441 агентство.

Примітки[ред. | ред. код]