Мул-мантра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мул-мантра — розділ священної книги сикхів Гуру Грантх Сахиб[1] (створена мовою гурмукхі), записана Гуру Нанаком [2].

У мул-мантрі підкреслюється, що Бог не має форми і зовнішності та уявити його собі не можливо: «Бог є самосущий». Нанак говорив про вічність Бога і звертався до одвічного питання: «Хто створив Бога?» якщо Бог є Бог, то ніхто не може його створити. Бог сам є Священною Сутністю. Мантра також навчає Божій милості; Бог наставляє людство своїм словом, переданим через Гуру.Сикхізм, як і більшість релігій проповідує спасіння через працю, але також додає, що милість і допомога Бога необхідні для возз'єднання душі з божественним. У мантрі спостерігається з ісламом, бо передав людству слово через своїх пророків. З мул-мантри починається Джапу Джи Сахиб — ранкова молитва сикхів. Джапу Джи відкриває перший розділ Грантха і збірка висловлювань та гімнів Нанака. Із мантри можна зробити висновок, що люди перероджуються через цикл самасари, але Бог поза ним, прагнення об'єднатися з ним призводить до тривалого очищення та багатьом життям. В деяких сикхизьких переказах говориться, що передсмертні слова людини розкривають її сокровенні думки та прихильність. Повторення іменні Бога при смерті — свідоцтво очищення душі.

Із мул-мантри[ред. | ред. код]

Бог Єдина суть, Ім'я Його суть Істина.
Бог є Творець,
Не відає страху та ненависті.
Бог вічний,
Дух Божий перебуває повсюди.
Бог не народжується,
Не вмирає і не перероджується,
Бо Бог є самосущий.
Милістю Гуру Бог являє Себе людству.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • О'Доннел Кевин Религии мира: [Иллюстрированная энциклопедия]. — Х.:2008. — С.73-74.
  • Кислюк К. В. Релігієзнавство: [підручник для студентів вузів] / К. В. Кислюк, О. М. Кучер. — [5-е вид., виправ. і доп.]. — К. : На-род. укр. академія, 2007. — С. 425—464.
  • Лубський В. І. Релігієзнавство: [підручник] / В. І. Лубський, В. І. Теремко, М. В. Лубська. — К. : Академвидав, 2002. — С. 367—381.
  • Черній А. М. Релігієзнавство: [посібник] / А. М. Черній. — К. : Академвидав, 2003. — С. 212—235.
  • Релігієзнавство: [навчально-методичний посібник] / автор-укладач: В. В. Білецький. — Донецьк: Східний видавничий дім, Донецьке відділення НТШ, 2012. — 220 с.