Нардо (автодром)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Назва Nardo
Розташування Нардо, Італія
Часовий пояс GMT +2
Географічні координати 40°19′38″ п. ш. 17°49′34″ с. д. (G) (O)
Довжина траси (овал) 12 600 м.
Довжина траси (внутрішня) 6 200 м.
Повороти (овал) 1
Рекорд кола в теперішній конфігурації Koenigsegg CCR (387,9 км/год, 28 лютого 2005 р.)

Траса Нардо — випробувальний трек, на півдні Італії, на півдні Апулії, провінція Лече. Автодром розташований за 20 км на північний захід від однойменного міста, за 3 кілометри від моря.

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво[ред. | ред. код]

Автодром збудовано в 1970-ті роки на громадські кошти в рамках розвитку південних областей країни. Будували трасу кілька років.

Конфігурація траси[ред. | ред. код]

Траса являє собою правильне кільце, з великим бенкінгом по ширині. Така конфігурація траси дозволяє рухатися нею по крайній стороні без будь-якого руху кермом. У березні 2008 року в середині овалу було збудовано ще один 6,2 кілометровий трек. Ширина траси 16 метрів, котра розділена на 4 смуги.

Нейтральні швидкості[ред. | ред. код]

Кожна смуга із своєю так званою нейтральною швидкістю, тобто швидкість руху, при котрому не потрібно рухати кермом, а тримати рівно, як на прямій дорозі: -перша смуга (внутрішня) ― 100км/год. -друга смуга ― 140км/год -третя смуга ― 190км/год -четверта смуга ― 240км/год.

Використання[ред. | ред. код]

Автодром Нардо використовується для тестування автомобілів, дозволяючи розвивати швидкість понад 240км/год. до 400км/год. Також кожного року на автодромі проходять різноманітні тюнингові конкурси, швидкісні змагання аматорів тощо. За весь час існування траси був один смертельний випадок.

Рекорд[ред. | ред. код]

Рекорд траси належить автомобілю Koenigsegg CCR (387,9 км/год, 28 лютого 2005 р.), однак Bugatti Veyron на іншому автодромі побив цей рекорд, ставши найшвидшим автомобілем в світі.