Насір ад-дін Махмуд-шах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Насір ад-дін Махмуд-шах
Помер 1459
Конфесія іслам
Діти Рукн ад-дін Барбак-шах

Насір ад-дін Махмуд-шах (бенг. নাসিরউদ্দীন মাহমুদ শাহ; д/н — 1459) — султан Бенгалії в 14351459 роках. На думку істориків Нізамуддіна Ахмада та Ферішти був ідеальним володарем.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ільяс-шахів. Про батьків обмаль відомостей, алевони володіли невеличким джаґіром в сільській місцині, де мешкали після 1414 року, коли династію Ільяс-шахів було повалено. 1436 року внаслідок змови було повалено султана Шамс ад-дін Ахмад-шаха, а вже через 7 днів вбито його наступника — Насір Хана. За підтримки частини знаті та військовиків Махмуда було оголошено новим султаном. Він прийняв почесне ім'я Насір ад-дін.

Значну увагу присвятив розбудові та розвитку міст, господарства, підтримці мистецтва. Заснував в місті Халіфатабад монетний двір. Активно будувалися мечеті («Шістдесяти Куполів» у Багерхаті; «Дві мечеті» у Джангіпурі; Мечеть Бінат в Дацці; мечеті в Лакхнауті та Бхагалпурі), ханги, гробниці (Хана Джахана Алі у Халіфатабаді та Аллами у Фірузабад) та мости (п'ятиарковий кам'яний міст), а також копали водойми та місця для зберігання води. Султан також заклав основи цитаделі та палацу у Лакхнауті, фортецю Котвалі-Дарваза.

Зміг відновити військову міць султанату. Встановив дружні відносини з Джаунпурським султанатом, що запобігло загрозі з заходу. Також продовжив практику листування, посольств з мекканським шаріфом-еміром Баракатом I.

Бенгальські війська під проводом Хан Джахан Алі завоювали райони Кхулна та Джессор. Невдовзі було підкорено південні райони Ассаму. З 1445 року точилися з перервами війни проти Гаджапатського царства, боротьба з яким тривала до самої смерті султана й не принесла успіху. Спочатку бенгальське військо вдерлося до регіону Одіша (власне земель Гаджапаті), але зазнало поразки. Потім султанат сам зазнав нападів. 1450 року Махмуд-шах зазнав поразки, втратив південь регіону Гауда (відомий також як Джалесвар).

Протягом 1450—1453 років переніс столицю з Фірузабаду до Лакхнауті. Помер Насір ад-дін Махмуд-шах 1459 року. Йому спадкував син Рукн ад-дін Барбак-шах.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sarkar, Jadunath, ed. (1973) [First published 1948]. «VI: Later Ilyās Shahis and the Abyssinian Regime». The History of Bengal. Vol. II: Muslim Period, 1200—1757. Patna: Academica Asiatica
  • Ahmed, ABM Shamsuddin. Nasiruddin Mahmud Shah // Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh/ Islam, Sirajul; Jamal, Ahmed A.. — Second. — Asiatic Society of Bangladesh, 201