Нижня щитоподібна артерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артерія: Нижня щитоподібна артерія
Щитошийний стовбур та його гілочки, включаючи нижню щитоподібну артерію. На знімку продемонстрована поверехнева дисекція правої частини шиї.
Задня поверхня щитоподібної залози.
Латинска назва arteria thyreoidea inferior
Грей subject #148 581
Постачає Щитоподібна залоза, Паращитоподібна залоза
Бере початок від Щитошийний стовбур   
Гілки Висхідна шийна артерія
Вена Нижня щитоподібна вена

Нижня щитоподібна артерія (лат. a. thyreoidea inferior) — це парна кровоносна судина, що кровопостачає щитоподібну залозу, переважно її нижній полюс.[1][2]

Анатомія[ред. | ред. код]

Нижня щитоподібна артерія відходить від щитошийного стовбура та прямує догори попереду від хребетної артерії та m. longus colli, де повертає медіально та позаду від vagina carotica fasciae cervicalis та симпатичного стовбуру, серединного шийного ганглія, після чого досягає нижнього полюсу долі щитоподібної залози. В цій ділянці артерія поділяється на дві гілочки, що кровопостачають задньо-нижню частину щитоподібної залози та нижні паращитоподібні залози через розгалужену мережу артеріол. Артерія анастомозує з верхньою щитоподібною артерією та контрлатеральною нижньою щитоподібною артерією.

Клінічне значення[ред. | ред. код]

При виконнанні оперативних втручань на щитоподібній залозі: резекціях нижнього полюсу, тиреоїдектомії, проводиться перев'язка даної судини. При виконанні даного етапу операції слід враховувати можливість пошкодження зворотнього гортаного нерва, що може проходити в безпосередній близькості до артерії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Синельников Р. Д., Синельников Я. Р. Атлас анатомии человека в 4 томах. Т.3. — М.: Медицина, 1996. — ISBN 5-225-02723-7

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Неттер Ф. (2004). Атлас анатомії людини. Львів: Наутілус. с. 592. ISBN 966-95745-8-7.
  2. Human Anatomy & Physiology (вид. 7th). Benjamin Cummings. 2006. ISBN 978-0805359091.