Обговорення:Агностицизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Термін «агностици́зм» (а — заперечення і греч. γνώσις — пізнання) був введений професором Томасом Генрі Хакслі на зборах Метафізичного Суспільства в 1876 році. Він визначив агностика як людину, яка відмовилася від віри в неіснування Бога і віруючого у те, що первинний початок речей невідомий і його не може бути пізнано. Іншими словами, агностик — це той, хто вірить, що ми не знаємо і не зможемо точно дізнатися, чи існує Бог.

Проте з тих пір термін «агностик» також використовувався для опису тих, хто вірить, що на питання (що до існування бога) може бути знайдено відповідь, але вірить у те, що докази за або проти бога є (на даний момент) непереконливими і тому не визначився в цьому питанні.

Щоб зменшити плутанину з вживанням терміну «агностицизм», рекомендується використовувати термін «строгий агностицизм» для оригінального розуміння терміну, і «емпіричний агностицизм» для другого визначення.

По-іншому термін можна визначити так: це вчення, яке стверджує, що оскільки весь процес пізнання заснований на досвіді, а досвід є суб'єктивним, отже суб'єкт не зможе осягнути суть досліджуваного об'єкту, «річ в собі». Таким чином, роль науки зводиться до пізнання досвіду, а не сутності речей та явищ. — Це написав, але не підписав, користувач Albedo (обговореннявнесок).