Обговорення:Ольгерд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

"У листі до константинопольського патріарха Філофея (1371) титулував себе царем."

Є запитання щодо цих відомостей. Посилання дається не на першоджерело а на енциклопедію. Енциклопедія в свою чергу дає посилання на лист, в якому немає відомості про іменування себе царем. Моя думка: труднощі з перекладом з грецьких джерел. Всім відомо, що слово "цар" походить від скороченого "цезар" Римської Імперії. Листування ж проводилось з Східною Римською Імперією, в якій, імовірно, князь міг бути названий тамтешньою мовою.

Поки прибираю цю інформацію як сумнівну; також чекаю на обговорення.

Посилання на лист російською мовою, де князь іменується саме князем, а не царем, на московський лад: https://www.sedmitza.ru/lib/text/438243/

Грамота литовского князя Ольгерда к патриарху Филофею, с жалобами на митрополита Алексия и с просьбою поставить особого митрополита для Киева, Смоленска, Малой Руси, Новосиля, Твери и Нижнего Новгорода. (1371 год)
//Приводится по изданию: Протоиерей Иоанн Мейендорф. Византия и Московская Русь. Очерк по истории церковных и культурных связей в XIV веке. YMCA-PRESS 11, rue de la Montagne-Ste-Genevieve. Paris, 1990

В тій самій "Енциклопедія історії України: Т. 7. Мл - О / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. - К.: В-во "Наукова думка", 2010. - 728 с.: іл." частина про віросповідання напряму перекручена: "За даними пом'яника Києво-Печерського монастиря прийняв християнство." має інше формулювання: "Відомості про віросповідання Ольгерда суперечливі: деякі джерела (зокрема пом'яник Києво-Печерської лаври) дають підстави вважати, що він прийняв християнство, інші - що до смерті залишався язичником."

Відповідно, роблю редагування згідно першоджерел.