Обговорення:Церква Святого Георгія (Любомль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: GSerhiy у темі «Обговорення 2 (Bulka UA)» 12 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Обговорення 1 (KotykS)[ред. код]

Класно, що знайшли сайт NAC. Якщо шукали, то напевно, знаєте і більше сайтів, але на всяк випадок напишу, де ще можна знайти щось (фото і не тільки) про Любомль:

ну, і багато ще багато... --KotykS 20:45, 31 жовтня 2011 (UTC)Відповісти

Так, класно. Лише на сайті NAC я знайшов стару фотографію церкви святого Георгія. Маю ще багато в одній книжці, засканую — завантажу. Так, деякі з цих сайтів знаю. Наприклад читав одну статтю на http://www.kresy.pl, але там нічого цікавого, лише одна фотка синагоги. А вчора, коли ви скинули, додумався нарешті в пошуці вписати Любомль. Раніше розуму не вистачало, перевчився вже)) Найціннніші для мене ось ці фото:
Останні три взагалі ніколи не бачив. Ви геній. Я сумніваюсь, що ці три фотки навіть з любомльських краєзнавців хтось бачив. Дуже цікаві. Велике дякую! У вас вже практика, багато шукали.
Якщо матимете час і бажання, напишіть оці "багато". Хоч декілька.
І ще питання. З якою ліцензією грузити ці фотки? З цією:
Суспільне надбання
Це зображення є суспільним надбанням у всьому світі через закінчення терміну дії авторського права. В Україні, Росії, Євросоюзі, США та Канаді цей термін становить 70 років після смерті автора.
Суспільне надбанняСуспільне надбанняhttp://uk.wikipedia.org/wiki/Суспільне_надбання
чи якоюсь іншою?
Ще раз дякую за посилання.--GSerhiy 19:02, 1 листопада 2011 (UTC)Відповісти


Отже. Під "багато" я швидше розумів, що треба зайти на google.pl і там шукати Luboml. За такого пошуку відкриватиметься багато сайтів, де є одна-дві поштівки. Саме таким способом знайдено багато кадрів старого Луцька. Але все таки ще трохи конкретнішого згадав:

  • http://www.bagnowka.com/
  • http://allegro.pl/ - періодично оновлюється список. Алегро - одне з основних джерел пошуку для Луцька, бо люди постійно на продаж виставляють щось нове. Не завжди вміст можна переглянути, але інколи можна.
  • Yad Vashem - посилання сформоване таким чином, що зразу видає на Любомль, бо там так просто не розберешся, як шукати. Яд Вашем - світовий центр дослідження голокосту. Там є фото стосовно єврейської частини Любомля (і багатьох інших міст).

А взагалі основне - пошук. І бажано різними мовами. Про Луцьк я шукав пол, рос, англ, нім, ід, укр, та інші. + періодичність, бо інколи з'являється нове. Одразу скажу, 90% знайденого - польський інтернет! Взагалі для історичного пошуку нашого краю (не тільки фото) польський інтернет - це справжнє щастя!
З ліцензіями я можу помилятися, але в даному випадку я б також застосував саме цю. Хоча тут є підводний камінь. Право на сам кадр може стати суспільним надбанням, але може бути право на цифрову копію, викладену на сайті - тоді треба добропорядне використання. Якби я підозрював якусь серйозну юридичну відповідальність, то всі фото загружав саме з ліцензією добропорядного використання, а взагалі на вікі в даному випадку також використовую "суспільне надбання". --KotykS 20:07, 1 листопада 2011 (UTC)Відповісти

Ага, зрозумів. Дякую.--GSerhiy 17:28, 11 листопада 2011 (UTC)Відповісти

Обговорення 2 (Bulka UA)[ред. код]

Дякую за підказку!) --KotykS 20:07, 1 листопада 2011 (UTC)Відповісти
  • Вирішив дописати вам коротеньку бібліографію по Любомлю яку ви зможете пошукати як через цифрові так і через паперові бібліотеки:
    Domanski B. Powiat lubomelski. Luboml 1936.
    Hoffman J. Przewodnik po Wolyniu. Warszawa 1938.
    Orłowicz, Mieczysław. Ilustrowany przewodnik po Wołyniu : z 101 ilustracjami i mapką województwa (бачу вже знайомі)
    Zabytki architektoniczne na Wolyniu // Świat, 1923, Nr 38
    Czołowski A. Udostojnienie herbu Abdank Jana Wyhowskiego, hetmana wojsk zaporoskich z roku 1659 // Miesięcznik heraldyczny
    Nic J. Luboml w 18 wieku // Znicz (Łuck), 1936, № 5
    Також у 1990-х в своїх книгах про Любомль писав L. Popek, а також йдеться в 11 томі Aftanazy (1997). Про історію любомльських уніатів пише наш сучасник Paweł Sygowski. Про історію церкви (стосується Любомля) пише ще Witold Bobryk, він друкувався й в українських збірниках. З українських вам відомий Остап,юк.
    І накінець стосовно церкви російськомовний пункт: Малевская М. В. Георгиевская церковь в Любомле и ее место в русском зодчестве второй половины XIII в. // Древнерусское искусство: Русь. Византия. Балканы. — Санкт-Петербург, 1997. --Bulka UA 19:57, 1 листопада 2011 (UTC)Відповісти


Дуже дякую за поради. Скани праць Доманського, Орловича я маю. Книжку Леона Попека знаю де дістати. З рештою ж проблема. У вас раптом немає сканів сторінок про Любомль з цих книг (вони мене найбільше зацікавили):

  • Hoffman J. Przewodnik po Wolyniu. Warszawa 1938
  • Zabytki architektoniczne na Wolyniu // Świat, 1923, Nr 38.

І ще мене цікавить, чи є у вас ось це: Малевская М. В. Георгиевская церковь в Любомле и ее место в русском зодчестве второй половины XIII в. // Древнерусское искусство: Русь. Византия. Балканы. — Санкт-Петербург, 1997. Остапюк посилається на цю статтю, але хотілося б побачити її власними очима. Можливо, знайду щось цікаве.--GSerhiy 17:28, 11 листопада 2011 (UTC)Відповісти

Сканів нажаль нема. --Bulka UA 17:11, 13 листопада 2011 (UTC)Відповісти
Шкода. Вони були б доречні.--GSerhiy 17:38, 13 листопада 2011 (UTC)Відповісти


Шановні волинці, пошук по усім польським і деяким іншим європейським цифровим сховищам літератури etc можна (і треба бо зручно) здійснювати через загальноєвропейський портал http://www.europeana.eu/portal/ --Bulka UA 20:09, 1 листопада 2011 (UTC)Відповісти