Обговорення:ETL

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Vlasenko D у темі «Зв'язок ETL з Business intelligence» 5 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Доповнено 15.12.18 р., 17.12.18 р.(п.11), 18.12.18р. (п.12) 1. На жаль, автор базової публікації та правок до статті ETL має тільки логін (D|Vlasenko D, який не дозволяє встановити його рівень кваліфікації та зв`язатися з ним для уточнення правок.

2. Допущені помилки у перекладі ETL на українську мову. Правильний переклад Extract, Transform, and Load (ETL) - @Витяг, Перетворення та Завантаження", а не "Вийняття, ..."

3. На превеликий жаль, допущені грубі помилки у тлумаченні призначення операцій ETL, відсутній зв`язок із сучасними технологіями аналітичної обробки інформації, операції ETL розглядаються з позицій 1970-х років.

   Для прикладу, ДУЖЕ ШКІДЛИВИМ є замовчування того факту, що Data Warehouse є не самодостатнім інструментом, а є лише основою для Business Intelligence & Business Analytics Applications, а також не вказано, що операції ETL виконуються також у засобах Business Intelligence, ін. 

4. На превеликий жаль, у базовій статті автор не розрізняє операцій ETL для завантаження даних до Data Warehouse і деяких OLAP-операцій. Це ДУЖЕ ШКІДЛИВО, тому що закладає у Data Warehouse узагальнені дані, які у подальшому неможливо розкласти на необхідні аналітичні зрізи.

5. На превеликий жаль, автор допускає щорічне переписування даних у сховищах даних, проте це ДУЖЕ ШКІДЛИВЕ грубе порушення правил аналітичної обробки даних для виявлення закономірностей за допомогою Data Mining, OLAP, Visual Mining, тощо.

6. У статті замовчано, що неузгодженість різних баз даних приводить до великої кількості операцій ETL, що іноді приводить до перевитрат мільярдів доларів і все одно не дозволяє створити єдиний комплекс аналітичних засобів. ЦЕ ДУЖЕ ШКІДЛИВО і вимагає послуг ETL-спеціалістів із великою зарплатою, які ще більше все заплутують. Для ілюстрації цього показані зарплати спеціалістів, у тому числі ETL/ Приховування цих проблем є ДУЖЕ ШКІДЛИВИМ І ДЕЗІНФОРМУЄ читачів.

7. На превеликий жаль, у статті не згадано про різницю в ETL операціях у різних концепціях сховищ даних Ральфа Кімбала vs Біла Інмона.

8. На превеликий жаль, поданий автором рисунок є не україномовним, а англомовним і дуже частковим, примітивним.

9. На превеликий жаль, у списку першоджерел до статті ETL не вказані базові англомовні публікації різних концепцій сховищ даних та відсутні україномовні публікації і сайти, у яких проаналізоване вказане тут.

10. Не дивлячись на ясне і просте викладання багатьох нюансів ETL, базова стаття про ETL є ДУЖЕ ШКІДЛИВОЮ для практики,навчання і науки, заснована на підходах 1970...1980-х років. Вікіпедія не є власною записною книжкою, тому варто виправляти недоліки і давати це зробити іншим, а не ховатися за логіном. Для того, щоб писати про ETL необхідно мати свої оприднені публікації і роботи на українській мові, які підтверджують вірність запропонованої інформації.

Прошу повернути мої доповнення до статті або повідомити причнну їх відхилення. тлф. для звязку: +38 0959315050 --Круковський Ігор (обговорення) 22:25, 12 грудня 2018 (UTC)Відповісти

11. Додано 17.12.18. Спілкування у текстовому режимі може перевершити розмір самої статті. Я зрозумів, що автор зробив переклад англомовної сторінки. Проте, повторюю, що дана стаття є шкідливою для практики, хоча і містить прості і зрозумілі часткові пояснення. У США відомі мільярдні перевитрати коштів за рахунок неузгодженості інформаційних систем і неможливості досягти їх необхідної сумісності за рахунок ETL. Я залишив телефони для узгодження.

12. Необхідно виправити помилки перекдаду автору базової статті, особливо у кінці статті. Складається враження, що автор не розуміє суть ETL, а для формування змісту статті використовує Google перекладач - це неприпустимо. Ще раз підкреслюю, що зміст статті про ETL D Vlasenko є шкідливим для українских корпоративних користувачів Data Warehouse, відповідає підходам 1970...першої половини 1980-х років.Припиніть зловживати правами автора статті і видаляті чужі доповнення, які корисні для користувачів ETL.

Зв'язок ETL з Business intelligence[ред. код]

Цей текст пояснює правку ред. № 23958173

На мій погляд, ETL активно використовується в Business intelligence, так само як і лопата використовується при роботі на городі. Але чи варто писати, що такий інструмент, як лопата є необхідним атрибутом робіт на присадибній ділянці? На мій погляд це зайве. Так само й ETL має значення безвідносно до Business intelligence, але, зазначений зв'язок, можна описати у статті Business intelligence.

Також було вилучено інформацію про платню "згідно спеціальних пропозицій веб біржі праці indeed.com у Армії США у 2013-2014 роках ... для ETL Specialist" (правильно, "згідно з...", проте відкіт це виправив). Чи потрібно у вступній частині зазначати зарплату фахівців? Для мене очевидно, що ні. Але, якщо це важлива інформація, то можливо є сенс створити розділ.

Буду вдячний, за пояснення, якщо десь помилився.--Vlasenko D (обговорення) 14:02, 14 грудня 2018 (UTC)Відповісти

@Круковський Ігор: Пане Ігорю, якщо Вам зрозуміло, чому були видалені Ваші правки і по цим пунктам немає зауважень, то я тоді продовжу редагувати. Чи потрібно робити коментарі на внесені Вами зміни? --Vlasenko D (обговорення) 17:42, 15 грудня 2018 (UTC)Відповісти