Обговорення Вікіпедії:Проєкт:Риби/Архіви/2012/лютий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мечоносець

Вітаю всіх! Маю пропозицію змінити назву статті. Назва Мечоносець відповідає науковій назві роду Xiphophrus (грец. Xiphus - меч, грец. phoros - придаток). Відомий всім акваріумний мечоносець відноситься до виду "Мечоносець зелений" (X. helleri, грец. helleri - зелений). Вважаю доцільний змінити назву на М. зелений, а сторінку перенаправлення переробити на статтю про рід. Є інші ідеї? --Yuriy Kvach 17:00, 15 лютого 2012 (UTC)

Наш "відомий" мечоносець - ґібрид зеленого з (плати)пециліями. Цей ґібрид культивується лише в акваріумах. Можливо, що саме такі, декоративно-акваріумні риби мають бути перелічені в статті "Акваріумні риби". Але в мене думка ще остаточно не сформувалась, тому відмовчуюсь. --Mazapura 08:35, 16 лютого 2012 (UTC)
Я не читав, як виводилася ця акваріумна форма, але так розумію - це продукт якогось втручання в ДНК. Міжвидові гібриди не дають потомства. Це за визначенням! Самі "пецилії" теж не характеризуються яскравим забарвленням. Акваріумних мечоносців, як я знаю, відносять саме до X. helleri. В англійські вікі теж окремої сторінки для акваріумних форм не зробили en:Green swordtail. До речі, дику форму так і продають під торгової назвою "зелений мечоносець". І вони спокійно схрещуються з "червоними", дають потомство, живуть долго і щасліво. Тому може зробити статтю про біологічний вид, з окремим розділом про акваріумну форм(у/и)? --Yuriy Kvach 10:01, 16 лютого 2012 (UTC)
Усі ґібриди мечоносців отримані штучним заплідненням. --Mazapura 17:34, 16 лютого 2012 (UTC)
Ага, зрозуміло. Дякую за інфо! Якщо вірити цьому ФішБейз з посиланням на Riehl, R. and H.A. Baensch 1991 Aquarien Atlas. Band. 1. Melle: Mergus, Verlag für Natur- und Heimtierkunde, Germany. 992 p., то червона форма - це теж Xiphophorus hellerii. Думаю, можна змінювати назву. Як ви на це? --Yuriy Kvach 18:23, 16 лютого 2012 (UTC)

Список акваріумних риб

Вітаю учасників проекту! Створив Список прісноводних акваріумних риб з видів, які зміг відшукати (декілька статей створив). Запрошую до наповнення, адже зараз лише понад 40 видів (форм). Або принаймні повідомляйте про створені чи існуючі статті тут.--Maxim Gavrilyuk 19:27, 21 лютого 2012 (UTC)

Ще такі можна додати: Rhinogobius flumineus. Я буду сюди давати те, що знайду. --Yuriy Kvach 19:44, 21 лютого 2012 (UTC)
Ще Rhinogobius duospilus + гляньте статтю про рід, може там ще якісь є акваріумні. --Yuriy Kvach 09:27, 22 лютого 2012 (UTC)
Напишу ще тут, можливо попередній допис не помітили :) Усі види риб (принаймні такі, що мають розмір не більше 1м) можливо утримувати в акваріумах (сучасні акваріуми досягають об'ємів 2-3 м³), тому такий перелік переросте в звичайний список риб (прісноводних та морських) (для прикладу - перелік декоративних тварин для утримання в акваріумах). Як будемо виходити з такої ситуації? --Mazapura 16:08, 22 лютого 2012 (UTC)
Так, я бачив ваше повідомлення. Я добре розумію, що можна тримати в акваріумі навіть звичайних коропів. Але реально є певний перелік популярних видів. Його люди й будуть шукати в інтернеті. Тому дати такий список можна, виглядає красиво і є корисним для людей. А в статті Акваріумні риби треба дописати те, що ви сказали вище. Наданий там перелік акваріумних родин - зовсім недоречний. --Yuriy Kvach 18:09, 22 лютого 2012 (UTC)
Дійсно, останнім часом кількість видів риб, що утримуються в акваріумах, різко зросла за рахунок можливостей завезення з будь-яких куточків світу (у т.ч. «дикунів»). Але в осяжному майбутньому 5 тис. видів ми у списку не опишемо. Вважаю, що він має право на існування. Його цінність - узагальнення короткої інформації щодо умов утримання в одній статті. За категорією також легше знайти види акваріумних риб, що тебе цікавлять. Статтю Акваріумні риби я вже трохи скоротив, але вона потребує переробки. Головне, не зупинятися на досягнутому! --Maxim Gavrilyuk 06:19, 23 лютого 2012 (UTC)
Тошчно! Думаю, якщо стаття є корисною і інформативною - то її можна і треба залишати. Навіть якщо повною вона ніколи не стане. Головне - не поспішати й робити все обдумано і спокійно, і не зупинятись. --Yuriy Kvach 06:34, 23 лютого 2012 (UTC)
Маю ще один аргумент у підтримку існування такого списку. А англійській вікі аналогічний список займає 10 місце у рейтингу переглядів серед статей про риб. --Yuriy Kvach 15:19, 23 лютого 2012 (UTC)
Певно, що в цій статті мають бути найпопулярніші види - гупі, мечоносці, пецилії, неони, скалярії і т.д. --Mazapura 08:12, 24 лютого 2012 (UTC)