Обговорення шаблону:Історія України (бічна панель)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У чому різниця між цим шаблоном та горизонтальним?[ред. код]

Хтось може пояснити у чому полягає (чи має полягати) принципова різниця між цим шаблоном та горизонтальним навігаційним шаблоном {{Історія України}}? Який критерій включення посилань до одного чи іншого? --Kammerer55 (обговорення) 21:24, 8 березня 2023 (UTC)[відповісти]

Kammerer55, якшо коротко: "то про цей можу, а про той - сам сиджу й кумекаю". Якшо не коротко:
  • До переробки вони нічим фактично не відрізнялись. Я переробив шаблон відповідно до англомовних бічних шаблонів з історії країн en:Template:History of the United States sidebar, en:Template:History of Canada sidebar та кількох інших (як на мене, оці найбільш просунуті шаблони, хоч вони й оповідають про історію постколонізаційних держав і не у всьому підходять нам). Використання бічних шаблонів для історії країни широко поширено в багатьох мовних розділах. Ось навігаційні шаблони навігаційних шаблонів з енвікі до прикладу: en:Template:History of Europe templates, en:Template:History of North America templates.
  • Наповнення його відбулося за історичними періодами/епохами/проміжками часу, які суттєво вплинули на історію українських земель/країв/регіонів (важливо саме "земель", як це викладається зі школи, а не "держави Україна" чи "українців"). Використання періодів (статей про які в нас, на жаль, мало) дозволяє оповісти історію України. На мою думку, якщо додавати племена, археологічні культури, документи, держави, повстання то виходить повнісінький вінегрет.
  • Що ж стосується джерел, то послуговувався Енциклопедією історії України, книжкою "Історія України: нове бачення: У 2-х т." та гуглінням статей інших книжок ну і, звісно, статтею Історія України (яку, мені здається, він гармонійно доповнює). Можна посперечатися по хронології (типу, за англійською чи французькою школою ми рахуєм модерн) чи, наприклад, термінах, але це вже нюанси. Так само є велика проблема з сучасною епохою, адже сучасність, на жаль, не така популярна серед істориків тому використано періоди саме зі статті Історія України.
  • Далі додано основні теми історії (Військова, Економічна, Політична, Соціальна, можна буде додати історію вірувань ще, чи якось так). По кожному з цих розділів можна буде створити свій шаблон (наприклад, {{Історія української армії}} планую переробити у Військову історію України + зробити шаблон про історичну науку України де була б історіографія, бібліографії за періодами та темами, наукові теорії тощо). Нижче додано тематичні статті, які користувачі понастворювали. Їх можна додавати ще, створюючи "історія про ось це чи оце в Україні". (див. приклад англомовних, розділ Topics)
  • Далі йдуть історії регіонів. Оце дуже важливо, бо кожен регіон має свою власну історію і вона не завжди йде в унісон з загальною хронологією (Закарпаття, Буковина, Буджак тощо). Приклад тому є шкільна програма: історія України + Наш Край (чи як отой предмет зара зветься?). Одне одного вони доповнюють.
  • Цей шаблон можна використовувати як картку для статті й виставляти головне зображення. Хоч сама картка не відображається в мобільній версії, але вікі розуміє зображення як головне до статті й вставляє його куди треба на сайті та у мобільному додатку.
  • Ну і наостанок, в нас багато чого повторюється. Я от, до речі, досі не можу зрозуміти чим відрізняються Євромайдан і Революція гідності. Можливо, більш розумні люди розуміються, але в мене в голові всі ці роки це дві назви одного й того самого. Тож підходжу до вікіпедійного переливання з пустого в порожнє по-філософськи: {{Філософія}} {{Філософія (бічна панель)}} =). --Seva Seva (обговорення) 23:14, 9 березня 2023 (UTC)[відповісти]