Падма Вібхушан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Падма Бібхушан
पदम विभूषण पुरस्कार
Девіз DESH SEVA
Країна Індія Індія
Тип Цивільна
Вручається: громадянам Республіки Індія[1]
Підстава «в знак видатних заслуг особи в науці, культурі, громадській діяльності та інших галузях, може бути присуджена посмертно»
Статус вручається
Нагородження
Засновано: 2 січня 1954
Перше: 1954
Останнє: 2022
Нагороджено: 325
Нагороджені:
Категорія:Кавалери Падма Вібхушан (50)
Черговість
Старша нагорода Бхарат Ратна
Молодша нагорода Падма Бхушан
Сайт padmaawards.gov.in

CMNS: Падма Вібхушан у Вікісховищі

Падма Вібхушан (гінді पदम विभूषण पुरस्कार) — друга за престижем нагорода Індії після Бхарат Ратна перед Падма Бхушан

Історія[ред. | ред. код]

Нагорода заснована 2 січня 1954 року першим президентом Індії Раджендра Прасад.

Спочатку орден Падма Вібхушан мав три класи. Такими орденами нагороджували в перший рік існування нагород. В 1955 році нагороду Падма Вібхушан роділили на три назви (вже без класів): Падма Вібхушан (найвища), Падма Бхушан (друга за престижністю) і Падма Шрі (третя за престижністю)[2].

Список нагороджених орденом Падма Бхушан оголошується щорічно до Дня Республіки Індія — 26 січня. Вручається президентом республіки в офіційній резиденції (Раштрапаті-Бхаван — Президентському палаці) Президента в Нью-Делі.

Нагорода Падма Бхушан присуджується громадянам незалежно від раси, професії, посади, або статі в знак визнання видатних заслуг особи в науці, культурі, громадській діяльності, інших галузях, і може бути присуджена посмертно[3].

Право подання представлення кандидатів для нагородження надано представникам федерального уряду, окремим міністерствам, місцевим підрозділам державного управління та іншим державним установам та громадським організаціям. Заявки обробляються Комітетом Нагород та затверджуються, перед поданням президенту, відповідним міністром або прем'єр-міністром.

Станом на липень 2022 року нагороджено 325 людей.

З різних підстав деякі представлені до нагороди особи відмовилися від нагороди, а також уже нагороджені повернули їх назад.

Опис нагороди[ред. | ред. код]

Спочатку нагорода була круглою золотою медаллю діаметром 35 мм з тисненням в центрі квітки лотоса оточеної вінком і написом: «विभूषण पुरस्कार» (Падма Вібхушан).

На реверсі були національна емблема Індії та девіз ордена (DESH SEVA).

У 1955 році проект був змінений на круглу медаль з геометричним візерунками діаметром 30 мм, з бронзи.

У 1957 році проект був знову переглянутий і ухвалив нинішній вигляд. На аверсі є квітка лотоса і слова «विभूषण पुरस्कार» (Падма Вібхушан). На реверсі є національна емблема Індії і напис девізу ордена.

Передбачалось, що орден можна буде носити на стрічці, але пізніше таку можливість зі статуту було вилучено.

Списки нагороджених[4][ред. | ред. код]

Список нагороджених орденом Падма Вібхушан

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За виключенням декількох випадків.
  2. Надання всіх цих нагород було призупинено на період з 13 липня 1977 року по 26 січня 1980 року. Орден Падма Вібхушан не присвоювали також у 1993-1997 роках, коли відбулися декілька судових процесів, на яких оскаржувалось конституційну законність нагород.
  3. В першій редакції закону (1994) нагородження орденом Падма Вібхушан посмертно не дозволялось. В 1995 році ця заборона була знята.
  4. Англійською мовою в англомовному розділі Вікіпедії

Джерела[ред. | ред. код]