Палички Кюїзенера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палички Кюїзенера

Палички Кюїзенера — навчальний дидактичний матеріал для розвитку математичних здібностей дітей[1]. Це набір лічильних паличок, які ще називають «числа в кольорі», «кольоровими паличками», «кольоровими числами», «кольоровими лінієчками».

Набір містить чотиригранні палички у формі призми десяти різних кольорів. Найменша призма має довжину 1 см, тобто є кубиком. Комплект містить такі палички:

  • біла призма — число 1 — 25 шт.;
  • рожева — число 2 — 20 шт.;
  • блакитна — число 3 –16 шт.;
  • червона — число 4 — 12 шт.;
  • жовта — число 5 — 10 шт.;
  • фіолетова — число 6 — 9 шт.;
  • чорна — число 7 — 8 шт.;
  • бордова — число 8 — 7 шт.;
  • синя — число 9 — 5 шт.;
  • помаранчева — число 10 — 4 шт.

Вибір кольору має на меті полегшити використання комплекту. Палички, що позначають числа 2, 4, 8, утворюють «червону сім'ю», 3, 6, 9 — «синю сім'ю», 5 і 10 — «жовту сім'ю». Цей поділ паличок на «сім'ї» — не випадковий, а пов'язаний із певним співвідношенням їх за величиною. «Червона сім'я» містить числа, кратні двом, «синя сім'я» складається з чисел, кратних трьом, а числа, кратні п'яти, позначені відтінками жовтого кольору. Кубик білого кольору («біла сім'я») — одиниця. З одиниць можна скласти будь-яке число, виклавши їх по довжині відповідної палички, а число 7 позначено чорним кольором, утворюючи окрему «сім'ю». У кожному з наборів діє правило: чим довша паличка, то більше значення того числа, яке вона позначає. Кольори, у які забарвлені палички, залежать від числових співвідношень, що визначаються простими числами першого десятка натурального ряду чисел. Кожна паличка — це число, виражене кольором і величиною. Палички Кюїзенера призначені безпосередньо для навчання математики та пояснення математичних категорій[2][3], понять, також вони мають позитивний вплив на дитину: розвивають дрібну моторику пальців, просторове і зорове сприйняття, привчають до порядку. Цей дидактичний матеріал використовується педагогами в роботі з дітьми, починаючи з молодших груп закладу дошкільної освіти та закінчуючи старшими класами школи.[4]

Використання чисел в кольорі дозволяє розвивати у дошкільнят уявлення про число на основі рахунку і вимірювання. Виділення кольору і довжини паличок (смужок) допомагає освоїти дітям ключові для їхнього віку засоби — сенсорні еталони (еталони кольору, розміру) і такі способи пізнання, як порівняння, зіставлення предметів (за кольором довжиною, шириною, висотою).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cuisenaire® Rods Come To America. Etacuisenaire.com. Архів оригіналу за 23 січня 2013. Процитовано 24 жовтня 2013.
  2. Gregg, Simon. How I teach using Cuisenaire rods. mathagogy.com. Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 22 квітня 2014.
  3. Teaching fractions with Cuisenaire rods. Teachertech.rice.edu. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 24 жовтня 2013.
  4. Zhuravko, T. (2020). USE OF THE CUISENER STICKING BUTS HOW MEANS OF LOGICAL AND MATHEMATICAL DEVELOPMENT KINDERGARTEN CHILDREN. Pedagogy of the formation of a creative person in higher and secondary schools. Т. 2, № 70. с. 39—43. doi:10.32840/1992-5786.2020.70-2.6. ISSN 1992-5786. Процитовано 19 січня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]