Пантера (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пантера
англ. Panther
Жанр драматичний фільм
Режисер Mario Van Peeblesd[1]
Продюсер Mario Van Peeblesd, Melvin Van Peeblesd і Роберт де Ніро
Сценарист Melvin Van Peeblesd
У головних
ролях
Kadeem Hardisond, Бокім Вудбайн, Джо Дон Бейкерd, Кортні Венс, Маркус Чонґd, Tyrin Turnerd, Джеймс Руссо, Майкл Еммет Волш, Anthony Griffithd, Бобі Браун, Анджела Басет, Anthony Griffithd, Кріс Рок, Майкл Вінкотт, Richard Dysartd і Wesley Jonathand
Композитор Stanley Clarked
Кінокомпанія PolyGram Filmed Entertainmentd
Дистриб'ютор Gramercy Picturesd і Netflix
Тривалість 123 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1995
Касові збори 6 834 525 $
IMDb ID 0114084

«Пантера» (англ. Panther) — фільм 1995 року режисера Маріо Ван Піблза, знятий за сценарієм його батька Мелвіна Ван Піблза, що заснований на його ж однойменному романі. Фільм зображує історію партії «Чорні пантери». Деякі факти піддалися художньої переробці, але в цілому сюжет близький до реальної історії[2].

У фільмі знімалися відомі актори: Анджела Бассетт, Кріс Такер, Боббі Браун, Кріс Рок. Критики відзначили зовнішню схожість Маркуса Чонга з Г'юї Ньютоном, якого він грав.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм фокусується на підйомі і занепаді партії «Чорна пантера для самозахисту» або просто «Чорні пантери» в добу підйому руху за права темношкірих американців і розчарування в пасивному спротиві як в інструменті боротьби за громадянські права. У фільмі описана програма ФБР COINTELPRO[en], за допомогою якої влади виявляли і знешкоджували афроамериканських політичних активістів.

У фільмі також описано, як злочинні угруповання у співпраці з американськими спецслужбами (ФБР, ЦРУ) «наповнюють» внутрішньоміські африканські гето важкими наркотиками — героїном і кокаїном, і що мафія (ймовірно італійська) погодилися поставляти безпрецедентно велику кількість наркотиків та поширювати їх у «проблемних районах», в яких мали силу «чорні пантери», з тим, щоб «заспокоїти» місцеве населення.

Фільм передбачає, що в подальшому величезні кількості наркотиків швидко вийшли за межі «проблемних районів» і стали причиною епідемії наркоманії в США в 1980—1990-х роках. Титрами, показаними в закінченні фільму, відзначено, що в 1970-ті роки в США було 300 тисяч наркоманів, а «на вчорашній день» їх налічувалося вже три мільйони. Фільм присвячений «Чорним пантерам, що склали свої життя в боротьбі».

Нагороди[ред. | ред. код]

1995 рік — «Срібний леопард» кінофестивалю в Локарно[3].

Акторський склад[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0114084/
  2. Ebert, Roger. Panther movie review & film summary (1995) | Roger Ebert. https://www.rogerebert.com/ (англ.). Процитовано 18 жовтня 2021.
  3. 1995. Locarno Film Festival (англ.). Архів оригіналу за 18 жовтня 2021. Процитовано 18 жовтня 2021.