Пахемнеджер III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пахемнеджер III
Народився XIII ст. до н.е.
Помер XII ст. до н.е.
Мемфіс
Підданство XIX династія
Діяльність Верховний жрець Птаха
Посада верховний жрець Птаха
Попередник Ірі
Наступник Птахемхат III
Батько Мех
Мати Нена

Пахемнеджер III (*XIII ст. до н. е.) — давньоєгипетський діяч XIX династії, верховний жрець Птаха у Мемфісі за володарювання фараона Сеті II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі жрецького роду Мемфісу. Син Меха та Нени. Розпочав кар'єру наприкінці правління Рамсеса II. Обіймав посади сежерця, відповідального за рухи Птаха під час церемоній, а також Божественного батька. Потім призначається на посаду намісника Єгипту.

В правління фараона Сеті II стає верховним жерцем Птаха та найбільшого начальника над ремісниками (на кшталт головного архітектора держави). Згодом стає скарбником фараону.

Знайдено стела Пахемнеджера III поруч з його попередником Горі I. Також археологами виявлено численні рельєфи з зображенням цього посадовця. Він полюбляв супроводжувати власні написи повідомленнями про своїх попередників. Відомі також численні ушебті з ім'ям Пахемнеджера III.

Помер за фараона Сеті II. Поховано в гробниці в некрополі Саккара.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Claire Lalouette, Histoire de la civilisation pharaonique. Tome 3 : L'Empire des Ramsès, vol. III, Paris, Fayard, 1985 ;
  • Charles Maystre, Les Grands prêtres de Ptah de Memphis, Freiburg, Orbis biblicus et orientalis — Universitätsverlag, 1992