Плотозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плотозавр
Plotosaurus bennisoni
Plotosaurus bennisoni
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Ряд: Лускаті
Підряд: Ящірки
Родина: Мозазаври
Підродина: Мозазаврові
Рід: Плотозавр (Plotosaurus)
Camp, 1951
Синоніми
Kolposaurus
Garzasaurus
Посилання
Вікісховище: Plotosaurus
Віківиди: Plotosaurus
EOL: 4518682
Fossilworks: 36409

Плотозавр (Plotosaurus) — рід вимерлих плазунів підродини Мозазаврові родини Мозазаври підряду ящірок. Мали 2 види. Мешкали під час Пізньої Крейди (Маастрихтський ярус).

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливалася від 10 до 13 м. Мали помірний череп з довгою пащею. У них були великі очі та ніздрі, мали гострий зір. Зуби були численні й гострі. Були наділені довгим, обтічним тулубом з довгими і вузькими ребрами. Шкіра у плотозаврів була вкрита дрібною лускою на кшталт сучасних варанів. Хвіст був змієподібний з 64 хребцями та плоским вертикальним плавником, наприкінці з остистими відростками. Ласти у них були маленькі і широко розставлені, внаслідок чого вони служили тваринам не рушіями, а рулями і стабілізаторами. Пальці на кінцівках були притиснуті один до одного.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Плотозаври відмінно пристосувалися до життя в морі, а по суходолу пересувався з великими труднощами. Живилися рибою та молюсками.

Були живородними.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Рештки знайдені у Каліфорнії (США). Ймовірно мешкали у Тихоокеанському регіоні.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Aaron R. H. LeBlanc, Michael W. Caldwell & Johan Lindgren (2013) — Aquatic adaptation, cranial kinesis, and the skull of the mosasaurine mosasaur Plotosaurus bennisoni. Journal of Vertebrate Paleontology 33(2): 349–362 DOI:10.1080/02724634.2013.726675