Подофіл щитковидний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подофіл щитковидний

Біологічна класифікація
Посилання
Вікісховище: Podophyllum peltatum
EOL: 596250
IPNI: 107599-1
ITIS: 18850
NCBI: 35933

Подофіл щитковидний (Podophýllum peltátum) — трав'яниста багаторічна рослина, вид роду Подофіл (Podophyllum) родини барбарисові (Berberidaceae), що походить зі східної частини Північної Америки.

Рослина має горизонтальне вузлувате кореневище довжиною до 1 м, від якого відходять численні додаткові корені довжиною до 35 см.

Стебла рослини досягають 30-40 см у висоту.

Листки пальчасторозсічені 20-30 см завдовжки.

Квітки білі, діаметром 3-5 см, з шістьма — дев'ятьма пелюстками. Квітка розвивається в розвилці листка. Спочатку він по положенню верхівковий вертикальний, нмов підпертий листям. Звідси і походить латинська назва цієї рослини — «ноголист» (pod- нога, phyllum- лист). Поступово квітконіжка згинається і квітка нахиляється вниз, а листя розростаються і стають верхівковими. Цвітіння в другій половині травня. Цвітіння триває близько трьох тижнів.

Плід — велика яйцеподібна жовто-зелена ягода довжиною від 2 до 8 см, з ароматною м'ясистою м'якоттю і численними насінинами.
Плоди їстівні в помірній кількості.

Рослина містить смолу (подофілин), в якій розчинені глікозиди; їх аглікони відносяться до лігнанів. Основні: α-пельтатин, β-пельтатин, подофілотоксин, що має медичне застосування, в тому числі для лікування папіломатозу сечового міхура і папіломи гортані, бородавок на статевих органах.

В якості лікарської сировини використовують кореневище.

Посилання[ред. | ред. код]