Потапенко Максим Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потапенко Максим Васильович

Максим Потапенко, листопад 2023 р.
Народився 12 березня 1982(1982-03-12) (42 роки)
Країна  Україна
Діяльність науковець, історик, викладач університету, екскурсовод
Alma mater Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя
Вчене звання доцент
Науковий ступінь кандидат історичних наук

Потапенко Максим Васильович (нар. 12 березня 1982) — український науковець, історик, доктор філософії (кандидат історичних наук, 2011), доцент (з 2014).

Біографія[ред. | ред. код]

Вищу освіту здобув на історико-юридичному факультеті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. У 2004 році отримав диплом спеціаліста з відзнакою, а наступного року — диплом магістра з відзнакою й здобув кваліфікацію магістр педагогічної освіти, викладача історії.

Впродовж 2005—2009 рр. навчався в аспірантурі при кафедри історії України та політології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Навчання в аспірантурі суміщав з роботою на посаді асистента тієї ж кафедри. У 2011 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступень кандидата історичних наук на тему «Громадсько-політичне життя поляків Наддніпрянської України у березні 1917 — квітні 1918 рр.». 2013 року отримав вчене звання доцента й з того часу працює на посаді доцента кафедри історії України. З 2021 року є гарантом освітньої програми «Середня освіта. Історія» другого магістерського рівня.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

До сфери наукових інтересів входить історія національних меншин України, історія українсько-польських відносин, Українська революція 1917—1921 рр., історична урбаністика. Автор понад 80 наукових публікацій, в тому числі навчально-методичних посібників та колективних монографій. Значна їх частина написана в межах роботи над дослідницькою темою кафедри історії України «Актуальні проблеми соціальної історії». Член Українсько-польської комісії дослідження взаємин у 1917—1921 рр, член Центру дослідження вірменської культури в Польщі при Польській академії мистецтв і наук.

Педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Забезпечує лекційні і практичні заняття з навчальних дисциплін «Історія України», «Українознавчі студії», «Історична герменевтика», «Сучасні напрямки історіописання», «Історична регіоналістика». Здійснює керівництво навчальними практиками, написанням магістерських робіт та конкурсних робіт школярів-членів Малої академії наук. Під його керівництвом підготовані дослідницькі роботи, які були відзначені призовими місцями на обласному та всеукраїнському рівнях конкурсів учнівських та студентських робіт.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Член спілки поляків м. Ніжин «Астер». Брав участь в реалізації проектів, спрямованих на розвиток міської спільноти «Open Air Univercity» та «DOBRE». Організатор навчальних екскурсій (в тому числі закордонних) для студентів.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Професори та доценти // Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя
  • Максим Потапенко. Чтиво. Процитовано 20 листопада 2023.