Премія за ризик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія за ризик
The Prize of Peril
Жанр розповідь
Форма оповідання
Автор Роберт Шеклі
Мова англійська
Написано 1958
Опубліковано 1960
Країна  США
Видавництво Bantam Books
Переклад Б. Носик, М. Данилов
І. Заморіна
Цикл Store of Infinityd

«Премія за ризик» (англ. The Prize of Peril) — науково-фантастичне оповідання Роберта Шеклі, написане в 1958 році і вперше опубліковане в збірці «Крамниця нескінченності» в 1960 році. У творі автор піднімає питання про свободу волі людини, про усвідомлення життя і смерті, про сенс ризику за гроші, і про суть так званих реаліті-шоу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джим Редер бере участь у найвідомішому і небезпечному шоу жахів «Премія за ризик». Головне завдання учасника протриматися живим сім днів. Зробити це вкрай складно, бо на Редера полює банда Томпсона.

Редер брав участь і в інших подібних передачах. В одних випадках професіоналів замінюють аматори (так, Редер пробував себе в якості тореадора), в інших небезпеки навмисне створюються організаторами шоу (як в «Підводному ризику»).

Багато разів він був на волосок від смерті, але його рятували добрі телеглядачі, попереджаючи його, годуючи або ховаючи, але при цьому він зустрічав закиди в тому, що зробив дурість, погодившись брати участь в такому шоу. Він дає собі клятву ніколи більше не брати участь в подібних іграх, якщо виживе зараз. Врятувавша Джима, одна дівчина каже, що він погано чіпляється за життя, а шоу потрібно більше видовищ, і банді наказано поки щадити його. Джима ранять, але в підсумку час закінчується, і він перемагає, коли вже бачить дуло пістолета перед особою, а потім від страшної перевтоми непритомніє.

Різне[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Das Millionenspiel (1970)
  2. Le prix du danger (1983)
  3. Формула екстазу. usfa.gov.ua (uk-Uk) . Процитовано 11 квітня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]