Премія імені Шолом-Алейхема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Премія імені Шолом-Алейхема присуджується за найкращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів, сприяють поширенню позитивного іміджу України в світі.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Заснована постановою Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2009 року № 145 за пропозиції Міністерства культури і туризму.

Організаційно-методичний супровід присудження Премії здійснює Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти.[1]

Висування творів на здобуття Премії проводиться до 1 листопада року, що передує року, в якому присуджується премія.

Пропозиції щодо претендентів на здобуття премії подають до Держмистецтв творчі спілки та асоціації, літературно-мистецькі об'єднання, національно-просвітницькі товариства, редакції періодичних видань, видавництва, а також громадські об'єднання, що здійснюють діяльність в сфері культури та окремими авторами.

Грошова винагорода до премії в розмірі двадцять тисяч гривень виплачується за рахунок коштів, передбачених на цю мету у кошторисі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Комітет[ред. | ред. код]

Станом на 2023 до Комітету з присудження Премії імені Шолом-Алейхема входять: начальниця департаменту мистецтв Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Євгенія Крутоголов, філософ Дмитро Бураго, директор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський (заступник голови Комітету), письменниця Ірен Роздобудько, поет, голова київського культурно-просвітницького товариства імені Шолом-Алейхема Григорій Фалькович (голова Комітету), директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА Леонід Фінберг, журналіст Михайло Френкель, історик і релігієзнавець, президент Української асоціації юдаїки Віталій Черноіваненко, перекладознавець і літературний критик Дмитро Чистяк, виконавчий директор Київської міської єврейської громади Анатолій Шенгайт і головний спеціаліст відділу бібліотечної справи департаменту мистецтв Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Альона Комендант (відповідальний секретар комітету)[2].

Присудження[ред. | ред. код]

Відповідно до Положення, затвердженого 2017 року, премія присуджується щороку в березні до дня народження Шолом-Алейхема[3]. До 2017 року премія присуджувалася раз на три роки[4].

Лауреати[ред. | ред. код]

Рік Лауреат Здобуток
2024 Олексій Нікітін за роман «Бат-Амі»;
2023 Софія Андрухович за роман «Амадока»;
2022 Олександра Уралова за переклад із їдишу на українську книги творів Аврома Суцкевера «Із Віленського гетто. Зелений акваріум. Оповідання»;
2018 Маріанна Кіяновська за книжку «Бабин яр. Голосами»;
2014 Валерія Богуславська за книжку вибраних перекладів «Високе дерево»;
2012 Григорій Фалькович за збірку поезій «На перетині форми і змісту».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про затвердження Положення про премію імені Шолом-Алейхема. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 27 січня 2022.
  2. Персональний склад Комітету з присудження премії імені імені Шолом-Алейхема (PDF). Сайт Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти (укр.). Процитовано 22 лютого 2023.
  3. Про затвердження Положення про премію імені Шолом-Алейхема. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  4. Про затвердження Положення про премію імені Шолом-Алейхема. Наказ Мінкультуризму України від 06.05.2009. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 27 січня 2022.