Професія місіс Воррен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Професія місіс Воррен
англ. Mrs. Warren's Profession
Жанр problem playd
Форма п'єса
Автор Бернард Шоу
Мова англійська
У «Гутенберзі» 1097

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Професія місіс Воррен» — п'єса ірландського письменника Бернарда Шоу, опублікована в 1893-1894 рр.

Історія створення[ред. | ред. код]

Ця п'єса була оголошена «аморальною» і заборонена до 1902 року для постановки на сцені, так як в ній йшла мова про проституцію. Перша постановка в Америці була зірвана арештом трупи. П'єса «Професія місіс Воррен» входить до циклу «неприємні п'єси» («Серцеїд» [The Philanderer] (1893), «Будинки вдівця» [Widower's Houses] (1885-1892)). П'єса написана в 4 діях. Героїня п'єси, місіс Воррен тримає кілька будинків терпимості в Бельгії, у Відні і Будапешті. Це дає їй великий дохід, і дочка її виховується у закритих школах, а потім в університеті, не підозрюючи про джерело материнського доходу. Коли дочка все-таки дізнається про страшний промисел матері, місіс Воррен розповідає їй про своїх трьох сестер — про тих, що йшли по шляху чесноти, і про ту, якій, як і їй самій, пощастило досягти успіху на слизькому шляху пороку.

Дійові особи[ред. | ред. код]

  • Місіс Воррен — власниця публічних будинків, 45 років;
  • Міс Віві Воррен — її дочка, 22 роки;
  • Містер Прейд — архітектор, друг місіс Воррен, 50 років;
  • Сер Джордж Крофтс — компаньйон місіс Воррен, баронет, 47 років;
  • Семюель Гарднер — пастор англіканської церкви, більше 50 років;
  • Френк Гарднер — його син, близько 20 років.

Особливості системи персонажів[ред. | ред. код]

Ім'я Вчинки Фрази
Місіс Воррен, Кітті Містить «пансіони, забезпечила гарну освіту своєї дочки, хоче бути з нею і дати їй найкраще, чим вона була обділена долею. М-з Воррен: «Я хочу сказати, що ти даремно втрачаєш своє щастя. Ти думаєш, що люди, чим вони здаються, і що все так і є, як тебе вчили думати в школі, — добре і правильно? Так ні ж, все це тільки удавання, щоб тримати в рамках боягузливих, смирних, звичайних людей. Хочеш дізнатися це в сорок років, як інші жінки, коли буде вже пізно або вчасно, від рідної матері, яка тебе любить і може заприсягтися, що все це правда, свята правда?»
Міс Воррен, Віві Відрікається від своєї матері, прагне бути самостійною. Віві: «Я піду своєю дорогою, у мене буде своя справа і свої друзі.....Але я не хочу бути порожньою.....Ні, я дочка своєї матері. Я така ж, як ви: мені потрібна робота, потрібно заробляти більше, ніж я витрачаю. Але у мене інша робота та інша дорога».
М-р Прейд Старий друг місіс Воррен, намагається умовити Віві не залишати матір. М-р Прейд: «Я художник, і я не можу цьому повірити, відмовляюся вірити. Ви, я бачу, ви ще не знаєте, який чудовий світ відкриває перед нами мистецтво».
М-р Крофтс Компаньйон місіс Воррен, доглядає за Віві з метою зробити її своєю дружиною, щоб з'єднати капітали. М-р Крофтс: «...у мене слово з ділом не розходиться, і якщо я щось відчуваю, так не на жарт, а вже якщо я що-небудь ціную, так плачу за це готівкою».
Сем Гарднер, пастор Є біологічним батьком міс Воррен, в минулому мав інтрижку з місіс Воррен, боявся викриття. Намагається наставити сина " на шлях істинний». Пастор: «Я думав не про гроші, сер. Я мав на увазі щось не настільки низинне — наприклад, суспільне становище».
Френк Гарднер, син пастора Доглядає за Віві з метою одружитися з нею, щоб забезпечити своє життя Френк: «О, я зовсім не дурень в звичайному сенсі слова...Але ви помиляєтеся: проблема не в моральній стороні справи, а в грошовій. Тепер я до старухиных грошей і пальцем не зможу доторкнутися».

Екранізації[ред. | ред. код]

1960 — «Професія місіс Воррен», ориг. назва: «Frau Warrens Gewerbe». Режисер Акош Ратоньи. У головних ролях: Ліллі Палмер, О. Е. Хассе, Йоханна Мац, Хельмут Лонер, Рудольф Фогель та ін.

1972 — «Професія місіс Воррен», ориг. назва: Mrs. Warren's profession». Режисер Херберт Уайз, Джеймс Селлан Джонс. У головних ролях: Корал Браун, Дерек Годфрі, Джеймс Гроут, Річард Пірсон, Роберт Пауелл.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Б. Шоу «Професія місіс Воррен»
  • Екранізації:
  • Історія написання:
  • Фундаментальна електронна бібліотека — Історія всесвітньої літератури, Театр Б. Шоу