Прощальна гастроль «Артиста»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прощальна гастроль „Артиста“
рос. Прощальная гастроль „Артиста“
Жанр детективний фільм
Режисер Олександр Файнциммер
Сценарист Сергій Александров
У головних
ролях
Олена Зелєнова
Микола Шушарин
Сергій Піжель
Вадим Спиридонов
Юрій Потьомкін
Леонід Юхін
Оператор Віктор Якушев
Композитор Viktor Babushkind
Художник Василь Щербак
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 83 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1979
IMDb ID 0314544

«Прощальна гастроль „Артиста“» (рос. «Прощальная гастроль „Артиста“») — радянський художній фільм 1979 року, знятий на кіностудії «Мосфільм».

Сюжет[ред. | ред. код]

Міліція намагається вийти на слід досвідченого бандита на прізвисько «Соболь» (Вадим Спиридонов). При черговому пограбуванні Соболь вбиває міліціонера. При цьому міліції вдається взяти його спільника — злодія-рецидивіста В'ячеслава Скукіна на прізвисько «Артист» (Сергій Піжель). Артист не видає спільника і відправляється у в'язницю. Там він знайомиться з Валетом (Леонід Юхін) — старим злодієм, який вводить його в курс нової справи: на одному з будівництв два рази в місяць робітникам возять зарплату, менше мільйона рублів не буває. Для «роботи» потрібні двоє. Все, що потрібно зробити — це сісти за кермо самоскида і на безлюдній дорозі від ощадкаси до будівництва спровокувати аварію з автомобілем інкасаторів. Валета там чекає своя людина, але старий попався на іншому, та й сили вже не ті. Валет організовує Артистові втечу з в'язниці, за це обіцяє старому частку.

Артист прибуває на місце і знайомиться з людиною Валета завідувачем гаражем на прізвисько «Шплінт» (Юрій Потьомкін). Він повинен посадити «Артиста» за кермо інкасаторського автомобіля, а сам сісти за кермо самоскида в призначений день. Але як на зло у Шплінта зламана рука, а водій самоскида для справи потрібен терміново. Артист придивляється до молодого водія «з характером» Олексія (Микола Шушарин). Для цього він зводить його зі своєю коханкою — перукарем Катею (Олена Зелєнова), а потім вводить в курс справи. Той не роздумуючи погоджується. Незабаром прибуває і сам Соболь, якому вже встиг все розповісти Артист. Але бандити не здогадуються, що все це хитрий план співробітників міліції по затриманню особливо небезпечного злочинця Соболя.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]