П'ятий трубопровід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Районг – Нонтхабурі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'ятий трубопровід. Карта розташування: Таїланд
Районг
Районг
Бангпаконг
Бангпаконг
Вангной
Вангной
Сайной
Сайной
Ратчабурі
Ратчабурі
Схема газопроводу

П'ятий трубопровід – газопровід у Таїланді, який має забезпечувати транспортування блакитного палива до кількох важливих центрів газотранспортної системи країни.

В 2011-му на узбережжі Сіамської затоки став до ладу терміналу для імпорту ЗПГ Мап-та-Пхут. Певний час отриманий через нього ресурс видавали через вже існуючу інфраструктуру – газотранспортний коридор Районг – Бангпаконг, до якої в середині десятиліття приєднався Четвертий трубопровід. Втім, плани подальшого нарощування імпорту ЗПГ призвели до реалізації проекту П'ятого трубопроводу діаметром 1050 мм, введення якого почалось у 2021 році із ділянки завдовжки 72 км. Всього довжина системи має скласти 415 км. [1]

Траса П'ятого трубопроводу обрана так, щоб він забезпечував сполучення із газовими хабами Бангпаконг (доступ до газопроводів Бангпаконг – Вангной, Бангпаконг – Бангкок-Південь/Талуанг/Каенгкой і потужної ТЕС Бангпаконг) та Вангной (газопроводи Вангной – Накхонсаван, Вангной – Сайной, а також доступ до потужних ТЕС Вангной та ТЕС Утай). При цьому П'ятий трубопровід обходить бангкокську агломерацію зі сходу та півночі і завершується на її північно-західних околицях у Сайной, де можлива передача ресурсу до газопроводу RA6 – Бангкок-Південь та реверсованої ділянки Сайной – Ратчабурі. Крім того, планується сполучити Сайной з однією із клапанних станцій трубопроводу Пілок – Ратчабурі, для чого треба прокласти газопровід завдовжки 120 км з діаметром 750 мм.

Також можливо відзначити, що від початкової ділянки газопроводу отримує блакитне паливо ТЕС Срірача.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fifth Gas Transmission Pipeline Project. Global Energy Monitor (англ.). Процитовано 27 березня 2023.