Раунд (криптографія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ра́унд або цикл у криптографії — один із послідовних кроків обробки даних в алгоритмі блочного шифрування[1]. У шифрі Фейстеля (побудованих відповідно до архітектури мережі Фейстеля) і близьких йому за архітектурою шифрах — один крок шифрування, в ході якого одна або кілька частин зашифрованого блоку даних піддається модифікації шляхом застосування кругової функції[2].

Мережа Фейстеля[ред. | ред. код]

Докладніше: Мережа Фейстеля

Архітектура побудови блочних шифрів, домінуюча в даний час в традиційній криптографії, в якій весь процес шифрування блоку виконується за серію кроків (раундів). На кожному раунді блок ділиться на змінну й постійну частини. За допомогою функції шифрування з постійної частини й раундового ключа виробляється модифікуючий код, який використовується для модифікації змінної частини за допомогою операції гамування.[2]

Широке поширення мережі Фейстеля отримали тому, що вони задовольняють всі вимоги до алгоритмів симетричного шифрування і в той же час досить прості й компактні.

В ході шифрування використовується функція F, яка називається твірною. Кожен раунд складається із обчислення функції F для однієї гілки й побітного виконання операції XOR результату F з іншою гілкою. Після цього гілки міняються місцями.

Вважається, що оптимальне число раундів — від 8 до 32. Важливим є те, що збільшення кількості раундів значно збільшує криптостійкість алгоритму.[3][4]

Можливо, ця особливість і вплинула на активне поширення мережі Фейстеля, так як для більшої криптостійкості досить збільшувати кількість раундів, не змінюючи сам алгоритм. Останнім часом кількість раундів не фіксується, а лише вказуються допустимі межі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Round [Архівовано 15 серпня 2018 у Wayback Machine.] Криптографія, захист інформації і суміжні галузі знань
  2. а б Раунд (round) [Архівовано 9 грудня 2017 у Wayback Machine.] Словник з криптографії
  3. studies / courses / 28/28 / lecture / 20412? page = 2 НОУ ІНТУЇТ | лекція | Алгоритми симетричного шифрування. Частина 1. Архів оригіналу за 16 квітня 2018. Процитовано 16 квітня 2018.
  4. Мережа Фейстеля [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Інформаційна безпека. Введення в криптографію

Посилання[ред. | ред. код]