Рескупорід IX

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рескупорід IX
Народився невідомо
Помер бл. 458
·вбивство
Титул цар Боспору
Термін 430—458 роки
Попередник Агалліс
Наступник Гадигез
Конфесія християнство

Тиберій Юлій Рескупорід IX (*Τιβέριος Ἰούλιος Ῥησκούπορις, д/н — бл. 458) — цар Боспору в 430458 роках. Порядковий номер цього правителя є предметом дискусії, оскільки деякі вчені не враховують Аспурга, або ототожнюють Рескупоріда IV і Рескупоріда V, з огляду на це цього Рескупоріда рахують як VIII чи VII.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження замало відомостей. Є версія, що він був сином гота Агалліса, який панував в Боспорі, але це є доволі суперечним з огляду на в цілому антиготську політику Рескупоріда IX. З огляду на це висувається теорія, що він був нащадком династії Тиберії Юлії, найпевніше, за материнською лінією.

Намагався спиратися на гуннів у протистоянні з готами, для чого у 444 році визнав зверхність гуннського володаря Аттіли. Водночас активно зміцнював контакти зі Східною Римською імперією. У 448—449 роках боспорський єпископ Євдокс брав участь у Вселенських соборах в Ефесі та Константинополі. В цей час відбувається активна християнізація Боспору. Напевне, за допомогу Рескупоріда IX зводяться базиліки в Пантікапеї, Тірітаці, Гермонассії, Кіммеріку, Фанагорії.

Після 449 року, напевне, виник конфлікт з готами або їхніми союзниками — альціагирами, внаслідок чого вимушений був тікати з Пантікапею. Коли це сталося, достеменно невідомо. Знано, що у 451 році повернувся до Пантікапею. У 458 році повалено королем готів Гадигезом, напевне після смерті Аттіли і Елаку, сюзеренів Рескупоріда IX й розпаду Гуннської держави. Ймовірно, Гадигез сам став царем або поставив повністю залежного володаря.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сазанов А. В. Результаты исследования поздних слоев городища Тиритаки //Проблемы истории и археологии Восточного Крыма. — Керчь, 1984. — С. 17
  • Казанский М. Восточные германцы и Северное Причерноморье во второй половине V—VI вв. // Византия и народы Причерноморья и Средиземноморья в раннее средневековье (IV—IX вв.). — Симферополь, 1994. — С. 25-26
  • Казанский М. М. Готы на Боспоре Киммерийском // Сто лет черняховской культуре. — К., 1999. — С. 277—297
  • Болгов Н. Н. Позднеантичное государство на Боспоре: угасание или расцвет? // Боспорское царство как историко-культурный феномен. — СПб., 1998. — С. 18-24.
  • Храпунов І. Н. Давня історія Криму. Сімферополь, 2005