Роберт Фіцджеральд, 19-й граф Кілдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Фіцджеральд, 19-й граф Кілдер
Народився 4 травня 1675(1675-05-04)
Помер 20 лютого 1743(1743-02-20) (67 років)
Поховання Christ Church Cathedral, Dublind
Країна Ірландія
Діяльність політик
Титул Earl of Kildared
Посада Member of the Privy Council of Irelandd
Рід Фіцджеральди, династія
Батько Robert FitzGeraldd[1]
Мати Mary Clotworthyd[1]
У шлюбі з Lady Mary O'Briend
Діти Джеймс Фіцджеральд, 1-й маркіз Кілдер, Lady Margaretta FitzGeraldd[1], Richard Fitzgeraldd[1], unknown son FitzGeraldd[1], unknown son FitzGeraldd[1], unknown daughter FitzGeraldd[1], unknown daughter FitzGeraldd[1], unknown daughter FitzGeraldd[1], unknown daughter FitzGeraldd[1], unknown daughter FitzGeraldd[1] і unknown daughter FitzGeraldd[1]
Герб Роберта ФітцДжеральда - ХІХ графа Кілдер.
Пам’ятник Роберту ФітцДжеральду в Церкві Хреста. Дружина і діти оплакують ХІХ графа Кілдер.

Роберт ФітцДжеральд (4 травня 1675 – 20 лютого 1743) – ХІХ граф Кілдер – ірландський аристократ, лорд, барон, граф, пер Ірландії, лорд-юстиціарій Ірландії. Титули успадкував у 1707 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Роберт ФітцДжеральд був сином високоповажного Роберта ФітцДжеральда, що був наймолодшим сином Джорджа ФітцДжеральда. Мати – Мері – дочка Джеймса Клотворті.

Роберт ФітцДжеральд успадкував титули, маєтки, замки, землі від свого двоюрідного брата – Джона ФітцДжеральда – XVIII графа Кілдер, діти якого померли раніше за нього і ніяких інших нащадків у нього не було.

У 1707 році він став ХІХ графом Кілдер і був приведений до присяги як член Таємної ради Ірландії. У 1714 році він отримав посаду лорд-юстиціарія Ірландії.

Роберт ФітцДжеральд відрізнявся від своїх сучасників – інших аристократів Ірландії глибокими, сильними і щирими релігійними переконаннями. Якось Річард Парсонс – І граф Росс – відомий розпусник свого часу незадовго до своєї смерті одержав лист від місцевого вікарія, в якому той докоряв йому за розпусту і богохульство і закликав покаятись. Граф Росс зауважив, що в листі не було зазначено прізвища, а було написано тільки звертання «мій лорде». Граф Росс перед смертю вирішив утнути останній жарт – він переклав лист в порожній конверт і заадресував його графу Кілдеру. Той отримав лист і обуренню його не було меж. Він звернувся до архієпископа Дубліна, але обман швидко був розкритий.

Родина[ред. | ред. код]

Роберт ФітцДжеральд одружився з леді Мері - дочкою Вільяма О’Браєн – ІІІ графа Інхіквін. Шлюб відбувся 7 березня 1708 року. У них було четверо синів і вісім дочок, в тому числі:

  • Джеймс Фітцджеральд – І герцог Лейнстер (1722 - 1773). Титул герцога отримав в 1766 році.
  • Високоповажний Річард Фітцджеральд
  • леді Маргаретт Хілл - маркіза Дауншир (пом. 19 січня 1766) – одружилась з Віллсом Хіллом – І маркізом Дауншир.

Смерть[ред. | ред. код]

ХІХ граф Кілдер помер 20 лютого 1743 року у віці 68 років.

Роберту ФітцДжеральду встановили пам’яткик в Церкві Христа. На пам’ятнику зображені Роберт, його дружина та діти – Маргарет та Джеймс. Автор пам’ятника – скульптор Герні Чір.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Quote from his monument in Christ Church Cathedral, Dublin: He Died the 20 Day of February, A. D. 1743, in the 69th Year of His Age.
  • Casey, Christine (2005). The Buildings of Ireland: Dublin. New Haven: Yale University Press. p. 336. ISBN 978-0-300-10923-8.
  • thepeerage.com Robert FitzGerald, 19th Earl of Kildare
  • leighrayment.com Privy Counsellors - Ireland
  • According to the plaque below the monument just his wife Lady Mary, and his children Margaretta and James survived him: He had Iſue Four Sons, and Eight Daughters: of which Number Only JAMES the preſent Earl, and the Lady MARGARETTA Survived Him.
  1. а б в г д е ж и к л м н Lundy D. R. The Peerage