Родріго Тот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Родріго Тот
Народився 1958
Laj Chimeld, Uspantánd, Кіче, Гватемала
Країна  Гватемала
Діяльність фермер
Роки активності 1974 — тепер. час
Нагороди

Родріго Тот (нар. близько 1958 р.) — фермер і лідер корінного населення Гватемали.

Він є членом народу кекчі. За його зусилля щодо захисту землі своєї громади від шкоди для навколишнього середовища від видобутку корисних копалин в 2017 році Тот був нагороджений екологічною премією Goldman.[1][2]

Раннє життя[ред. | ред. код]

Тот народився в Кіче, Гватемала, незадовго до бурхливого видобутку корисних копалин у 1960-х роках. Тот втратив обох батьків у молодому віці і в 12 років переїхав жити з великою родиною в Агуа-Кальєнте[3].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Сільське господарство[ред. | ред. код]

У 1985 році Тот разом із 63 іншими корінними фермерами у своїй громаді отримав право власності на землю у своїй громаді. Однак через три роки записи про ці наділи зникли, а, коли були здійснені остаточні платежі за право власності, людям було відмовлено у законному праві власності на землю.

У 2004 році, через два роки після того, як фермерам було відмовлено у праві на їхню землю, уряд Гватемали надав ліцензію на видобуток корисних копалин регіону, який охоплює 16 громад майя. Після поглинання гірничодобувної промисловості кекчі взялися боротися за свої права на землю в суді. У 2011 році група виграла позов, і Конституційний суд Гватемали видав знакове рішення, яке визнає права власності на землю народу кекчі.[4]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Salabert, Shawnté (23 квітня 2017). These 6 Activists Are Risking It All in the Name of Environmental Justice. outsideonline.com. Процитовано 25 липня 2017.
  2. Rodrigo Tot. 2017 Goldman Prize Recipient South and Central America. goldmanprize.org. Процитовано 25 липня 2017.
  3. http://www.goldmanprize.org/recipient/rodrigo-tot/
  4. Leveille, David (24 квітня 2017). A Guatemalan indigenous land rights activist wins the Goldman Environmental Prize. pri.org.