Рудник Південний Моінкум (Казатомпром)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудник Південний Моінкум (Казатомпром). Карта розташування: Казахстан
Південний Моінкум
Південний Моінкум
Місце розташування рудника

Рудник Південний Моінкум (Казатомпром) – колишнє гірничодобувне підприємство на півдні Казахстану, яке здійснювало видобуток урану.

Родовище Моінкум простягнулось у меридіональному напрямку на сім десятків кілометрів та ділиться на кілька ділянок. Відкрита в 1976-му ділянка №1 (Південна) у підсумку була розділена між казахським державним концерном «Казатомпром» та спільним підприємством «КАТКО», при цьому «Казатомпром» отримав південну частину Південної ділянки.

Розробка належної «Казатомпрому» частини почалась в 2001 році із використанням методу підземного вилуuговування. Роботи спершу провадив Таукентский гірничо-хімічний комбінат, а потім рудник став активом створеної в 2015-му дочірньої компанії цього ж концерну «Казатомпром-SaUran».

З 2003-го продукція рудника надходила для збагачення на Таукентський аффінажний завод.

В 2018-му рудник зупинили на тлі вичерпання запасів (станом на 2021 рік за ним рахувались залишкові запаси лише у 351 тону урану).[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Литологические особенности залежей урана на месторождении Инкай и их влияние на повышение эффективности отработки (PDF).
  2. kzapp_2019_rus (PDF).
  3. uk31126_kap_2022_cpr_letter_rus_1 (PDF).