Таукентський аффінажний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таукентський аффінажний завод. Карта розташування: Казахстан
Таукент
Таукент
Район розташування заводу

Таукентський аффінажний завод – підприємство уранової промисловості Казахстану, яке діє на півдні країни.

Станом на початок 2000-х років отриманий на рудниках казахського державного концерну «Казатомпром» хімічний концентрат природнього урану («жовтий кек») із вмістом урану біля 30% відправляли для подальшої переробки на Ульбінський металургійний завод та розташований у Киргизстані Карабалтинський гірничорудний комбінат. З метою зменшення залежності від останнього «Казатомпром» в 2004-му розпочав співробітництво зі Степногорським гірничо-хімічним комбінатом (що дозволило відновити виробництво на Степногорському гірничо-металургійному заводі), а також спорудив у Таукенті аффінажний (хіміко-металургійний) завод (можливо відзначити, що в Таукенті знаходилось Центральне рудоуправління, яке здійснювало розробку рудників Канжуган та Південний Моінкум).

Таукентський аффінажний завод почав роботу в 2003 році. Він провадить переробку товарного десорбату, отриманого під час підземного вилужнювання, із отриманням не «жовтого кеку», а продукції більш високого ступеню готовності – закису-окису урану із вмістом останнього на рівні 87%. Проектна потужність заводу становить 2000 тисячі тон на рік.

Станом на 2009 рік Таукентський аффінажний завод випускав 8% закису-окису урану, отриманого з казахської сировини.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Новое урановое производство запущено в ЮКО | Номад | 01.03.2004. nomad.su. Процитовано 17 січня 2024.
  2. kazakhstankazatomprom_prospectus (PDF).