Рудіна Хайдарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудіна Хайдарі
Нині на посаді
Народився 1987
Тирана, Албанія
Відомий як політична діячка
Країна Албанія
Alma mater Фордгемський університет
Політична партія Демократична партія Албанії (березень 2019) і незалежний політик
Батько Азем Хайдарі

Рудіна Хайдарі (алб. Rudina Azem Hajdari; 15 серпня 1987, Тирана, Албанія) — албанська політична діячка, яка є членом Асамблеї Республіки Албанія та головою парламентської опозиції в країні.[1] Дочка покійного Азема Хайдарі, який керував студентським рухом 1990—1991 років, що спричинив крах комунізму в Албанії, Хайдарі була обрана до складу Асамблеї Албанії 9 вересня 2017 року, представляючи район столиці країни Тирани.

Раннє життя та кар'єра[ред. | ред. код]

Після вбивства батька в 1998 році Хайдарі переїхала до США, щоб здобути освіту. Вона навчалась у Фордгемському університеті та закінчила у 2009 році ступінь бакалавра з політології, а потім ступінь магістра з геополітики, території та безпеки в Лондонському королівському коледжі. Потім Хайдарі здобула другий ступінь магістра з прав людини в Колумбійському університеті. Згодом Хайдарі звернулась до Гарріманського інституту російських, євразійських та східноєвропейських досліджень з Університету Колумбії щодо викликів, з якими стикаються Західні Балкани під час відповідних президентств Дональда Дж. Трампа та Володимира Путіна. Хайдарі також опублікувала численні редакційні статті про виклики для регіону в таких журналах, як Newsweek Magazine.[2][3][4]

Хайдарі працювала помічником конгресмена Еліота Л. Енгеля, члена рейтингу Палати представників США 16-го округу Нью-Йорка, який також виконує обов'язки голови Комітету закордонних справ Палати представників США.[5]

Після короткого досвіду в Конгресі США вона вирішила повернутися в Албанію, намагаючись допомогти відродити партію, співзасновником якої був її батько, і повернути їй колишню славу.[6]

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

У червні 2017 року було оголошено, що вона буде балотуватися в парламент разом з лідером Демократичної партії Башею в Тирані. Будучи в безпечній позиції у списку кандидатів, вона розглядалась як одна з видатних нових фігур, представлених демократами в парламенті.

У вересні вона була призначена членом Комітету з питань зовнішньої політики та Комітету з питань європейської інтеграції. Проживаючи багато років за кордоном, вона мала труднощі під час більшості своїх публічних виступів під час роботи в парламенті.

У грудні 2018 року, після загальнонаціональних студентських протестів в Албанії, вона порушила своє партійне рішення про бойкот парламенту для вирішення ситуації, заявивши про свою підтримку студентів та сказала, що готова залишити свій мандат і приєднатися до протестів.[7] У публічному оголошенні вона заявила, що Албанія потребує нового руху і що вона розглядає можливість виходу з Демократичної партії, оскільки ця партія вже не підтримується людьми.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Patozi udhëheq Bindjen Demokratike/ Reagon Rudina Hajdari: Suksese por... lajmifundit.al. Процитовано 24 лютого 2021.
  2. Can one handshake end decades of self-interested macho politics?. Newsweek (англ.). 17 червня 2017. Процитовано 24 лютого 2021.
  3. Op-Ed: The Perfect Storm. Balkanist (амер.). 11 квітня 2017. Процитовано 24 лютого 2021.
  4. Op-Ed: Protests, Post-Communism and Compromise in Albania. Balkanist (амер.). 30 березня 2017. Процитовано 24 лютого 2021.
  5. Chairman. House Foreign Affairs Committee (англ.). Процитовано 24 лютого 2021.
  6. а б Albanian Anti-Communist Leader’s Daughter Enters Politics. Balkan Insight (амер.). 16 лютого 2017. Процитовано 24 лютого 2021.
  7. Albanian Daily News. www.albaniandailynews.com. Процитовано 24 лютого 2021.