Рукн ад-Дін Ходжа аль-Хакдк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рукн ад-Дін Ходжа аль-Хакдк
Помер 1253
Батько Барак Хаджиб

Рукн ад-Дін Ходжа аль-Хакдк (д/н — 1253) — 3-й султан Кермана з династії Кутлугханідів у 12321252 роках. Також відомий як Рукн ад-Дін Мубарак Ходжачик.

Життєпис[ред. | ред. код]

Єдиний син султана Барак Хаджиба і Ука-хатун. При народженні звався Мубарак Про молоді роки обмаль відомостей. 1234 року був відправлений батьком в якості заручника до монгольської столиці Каракоруму. Тут зумів затоваришувати з впливовим секретарем Чинкаєм, вихователем Ґуюка. 1235 року довідавшись про смерть батька домігся від кагана Уґедея надання ярлика на право панувати в Кермані. Того ж року з монгольським загоном повалив стриєчного брата — султана Кутб ад-Дін Мухаммад-хана.

Номінально визнав зверхність хана Хулагу. Прийняв ім'я Рукн ад-Дін. Кампанії монголів під час західного походу та в Малу Азії, боротьба з Багдадським халіфатом, дозволило султану почувати собі вільно, лише номінально визнаючи зверхність кагана.

У внутрішній політиці перевагу надавав каракитайській знаті, обмежуючи місцевих феодалів. Також не виявив ревності до ісламу, що відбулося в обмеженні впливу улемів на політику держави. Він більше турбувався інтригами поваленого султана Мухаммад-хана при дворі в Каракорумі.

1252 року новий хан Мунке підтримав суперника Рукн ад-Діна. В результаті той майже без спротиву залишив Керман, перебравшись Нусрат аль-Діном з Хазараспідів, атабека Луристану, а звідти — до свого небожа Салгур-Шаха, атабека Єзду. Невдовзі встановив дипломатичні контакти з багдадським халіфом Аль-Мустасімом, сподіваючись отримати допомогу проти монголів. Втім 1253 року Рукн ад-Дін на шляху до Багдада він потрапив у засідку монгольських військ. За наказом Мунке султан Кутб ад-Дін Мухаммад-хан стратив Рукн ад-Діна.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ata Malik Juvayni (1958). The History Of The World Conqueror Vol II. Translated by Boyle, John Andrew. Universal Digital Library. Harvard University Press.
  • Minorsky, Vladimir (1980). Encyclopedia of Islam // Kutlugh-Khanids. Brill Archive. p. 553. ISBN 9004064710.
  • Lane, George E. (2003). Early Mongol Rule in Thirteenth-Century Iran: A Persian Renaissance (1 ed.). Routledge.