Самбірські близнюки (шахи)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Самбірські близнюки — ідея утворення близнюків у шаховій композиції в такий спосіб: кожна нова позиція утворюється шляхом перестановки чорного короля на поле, з якого йому було оголошено мат. Крім початкової позиції повинно утворюватись іще, як мінімум, два близнюки.

Історія[ред. | ред. код]

Цей спосіб утворення близнюків запропонували у 2016 році шахові композитори — Мітюшин Анатолій Анатолійович (15.05.1960) і Залокоцький Роман Федорович (03.05.1940).

Перший близнюк має певне рішення. Щоб пройшло утворення нового близнюка в запропонований спосіб, потрібно переставити чорного короля на поле, з якого оголошувався мат. Наступний близнюк повинен утворюватись шляхом перестановки чорного короля на поле, з якого було оголошено мат вже у цьому близнюку. В результаті повинно бути, щонайменше три близнюки — два утворених близнюки і початкова позиція.

Цей спосіб утворення близнюків дістав назву — самбірські близнюки, в честь Самбірського регіону Львівської області України, в якому проживають проблемісти. Ці близнюки відносяться до ідеальних близнюків. Є кілька форм вираження самбірських близнюків.

Циклічна форма[ред. | ред. код]

Для вираження циклічної форми необхідно щоб з початкової позиції утворювалось мінімум ще два близнюки, причому в останньому близнюку мат оголошується з поля, з якого переставили чорного короля для утворення першого близнюка.

Роман Залокоцький
Анатолій Мітюшин
«Чорно-білі стежини»
2016
abcdefgh
8
a8 білий кінь
c8 чорний кінь
d8 білий кінь
a7 чорний пішак
f7 білий король
a6 чорний король
e6 чорний пішак
h6 чорний слон
b5 чорний кінь
e5 білий пішак
b4 чорна тура
c4 чорний слон
e4 білий пішак
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
h#2       a)-d)       (5+8)








b) c5, c) d7, d) b8

a) 1. Ta4 Sb7 2. Ta5 Sc5#[1]
b) 1. Le3 Sb6 2. Ld4 Sd7#
c) 1. Lg5 Sc6 2. Ld8 Sb8#
d) 1. Ld5 Sc7 2. La8 Sa6#

В цій задачі самбірські близнюки виражені в циклічній формі.

Примітки[ред. | ред. код]

Це є один із варіантів міжнародного позначення фігур. Використовується для запису розставленої на шахівниці позиції, ходів розв'язку, ілюзорної чи хибної гри шахової задачі, а також запису ходів шахової партії.

  1. Позначення: К — король, D — ферзь, T — тура, L — слон, S — кінь

Література[ред. | ред. код]

  • Журнал «Чорно-білі стежини» № 4(53) 2016 р.—С. 65