Сергєєв Олександр Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергєєв Олександр Сергійович

Олександр Сергійович Сергєєв (18 серпня 1979 року, м.Конотоп, Сумська область), український військовий, Полковник, заступник начальника Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнчний інститут".

В 1986 році пішов у перший клас середньої школи № 1 м. Конотоп Сумської області, яку закінчив у 1994 році.

Після закінчення школи в серпні 1994 року вступив до Конотопського ВПУ -4, яке закінчив в квітні 1996 року.

Після закінчення в липні 1996 року вступив до Київського інституту Сухопутних військ де навчався до серпня 2000 року та отримав базову вищу освіту за напрямком підготовки «Інженерна механіка» та здобув кваліфікацію бакалавра з інженерної механіки. В зв'язку з розформуванням КІСВ на той час Військовий інститут керівного інженерного складу Національної академії оборони України був переведений на п'ятий курс до Харківського інституту танкових військ, яке закінчив в червні 2001 року за спеціальністю «Озброєння та техніка танкових військ» та здобув кваліфікацію інженера-механіка, офіцера військового управління тактичного рівня.

В вересні 2011 року вступив до Національного університету оборони України імені Івана Черняховського за спеціальністю "Організація технічного забезпечення (за видами та родами військ і сил), яке закінчив в квітні 2015 року та здобув кваліфікацію професіонала військового управління у сфері оборони, офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня.

В червні 2021року закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», спеціалізацією «Державне воєнне управління».

В листопаді 2018 року вступив до Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» ДВНЗ «ПДТУ» аспірантом кафедри технології машинобудування за спеціальністю «Прикладна механіка», який закінчив у грудні 2022 року.

Полковник СЕРГЄЄВ О. С. пройшов шлях від курсанта військового інституту, начальника Центру забезпечення бронетанкового озброєння та техніки, військового комісара Донецької області до заступника начальника військового інституту, своєї Альма-Матірі. Має оперативно стратегічний рівень підготовки у Національному університеті оборони України.

В період з 18 травня по 08 червня 2014 року був відряджений до 3БТГр 93 окремої механізованої бригади оперативного командування «Схід» у складі якої безпосередньо приймав участь в встановленні блокпостів, супроводженні колон за маршрутами, відновленні бронетанкової техніки в районі виконання завдань.

В період з 20 червня 2014 року по 26 вересня 2014 року під час перебування у зоні проведення Антитерористичної операції зразково виконував свої функціональні обов'язки на посадах начальника польового складу бронетанкового майна штабу Антитерористичної операції, помічника начальника бронетанкової служби відділу озброєння штабу Антитерористичної операції та командира зведеної ремонтно-евакуаційної групи штабу Антитерористичної операції. Особисто організовував проведення поточних ремонтів бронетанкового озброєння та техніки та забезпечення військових частин які входили до сил та засобів Антитерористичної операції на території Донецької та Луганських областей бронетанковим майном. Безпосередньо брав участь в евакуації пошкоджених зразків бронетанкового озброєння та техніки, своєчасному відновленні їх та повернення у підрозділи, що розміщені на території секторів Антитерористичної операції. Здійснював виїзди у складі бойової групи з супроводу колон з боєприпасами та іншим матеріально-технічним майном, проводив перевірки та надавав допомогу у відновленні бронетанкового озброєння та техніки секторів у складі робочих груп.

В період з 13 листопада 2014 по 31 грудня 2015 року  перебуваючи на посаді начальника 1282-й центр забезпечення бронетанковим озброєнням та технікою (військова частина А2730), полковник СЕРГЄЄВ О. С. здійснював технічне та тилове забезпечення військових частин які виконували завдання в зоні проведення Антитерористичної операції [1]. Разом з тим в період з листопада 2014 по лютий 2015 рік був призначений керівником по охороні та обороні м. Бахмут (на той час Артемівськ) та м. Часів Яр. Вмілими діями не допустив неодноразових спроб нападу незаконних військових формувань на військову частину з метою захвату бронетанкового озброєння та техніки, яка знаходилась у військовій частині на зберіганні та втрат серед особового складу військової частини. Також під керівництвом полковника СЕРГЄЄВА О. С. були організовані заходи, щодо супроводження вантажів, боєприпасів, несення служби на блокпостах по охороні та обороні військової частини та ввірених йому населених пунктів.

З метою виконання вимог доручення Прем'єр-міністра України від 06.09.2014 № 1559/0/11-14 щодо переміщення стрілецької зброї, озброєння та військової техніки в районі м. Артемівська особисто організував переміщення підпорядкованої військової частини до смт. Ярмолинці Хмельницької області.

З квітня по травень 2016 року очолював Сумський міський військовий комісаріат [2][3].

В травні 2016 року полковник СЕРГЄЄВ О. С., був призначений військовим комісаром Донецького обласного військового комісаріату [4].

З травня 2018 року Донецький обласний військовий комісаріат виконує завдання, в районі проведення Операції Об'єднаних сил щодо здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей, у місті Маріуполь, виконуючи завдання щодо проведення призову на військову службу за контрактом, як осіб рядового, сержантського, старшинського складу так і осіб офіцерського складу зі 100 % виконанням планових показників [5].

З вересня 2021 року був призначений начальником кафедри експлуатації озброєння та військової техніки факультету озброєння та військової техніки Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» [6]. З листопаду 2021 року перебуває на посаді заступника начальника Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ». З перших днів повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, приймав активну участь в обороні міста Харкова. У травні 2022 року очолював угруповання військ «ХАРКІВ» [7] [8] [9].