Симуляція психічних розладів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Симуляція психічних розладів — свідома поведінка з певною метою, удаваність, що полягає у вигадуванні та імітуванні неіснуючих ознак психічного розладу, нерідко за допомогою медикаментозних засобів.

Вдаватися до симулятивної поведінки деякі особи можуть в разі їх притягнення до кримінальної відповідальності, загрози позбавлення волі після засудження, отримати групу інвалідності, різні привілеї та дозволи, полегшити режим перебування в місцях позбавлення волі, звільнитися від громадських обов'язків, уникнути призву на строкову військову службу та ін.

Способи симуляції[ред. | ред. код]

Існують два способи симуляції:

  • Симуляція самого психічного захворювання — симулянти своєю поведінкою та висловлюваннями намага­ються відтворити патологічний стан психіки, якого немає і не було. Інколи для цього приймаються спеціальні лікарсь­кі препарати, що тимчасово викликають стан, який може створити враження наявності психічного захворювання.
  • Симуляція анамнезову — симулянти розповідями хочуть створити враження про нібито перенесене ними справжнє захворювання або патологічний стан, яких у дійсності не було. Для цього інколи додають підроблені медичні документи, надумані відомості спеціально проінст­руктованих рідних та близьких.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]