Будинок на вулиці Соломії Крушельницької, 9 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соломії Крушельницької, 25
м. Львів, Вулиця Соломії Крушельницької, 25
Фасад будинку
Архітектор Міхал Ковальчук
Замовник Владислав Балько та Ванда Марія Балько

Початок будівництва 20 березня 1891
Збудовано 22 вересня 1892
Реконструйовано 19041905

Тип споруди житлово-адміністративний
Архітектурні стилі неоренесанс

Будинок за адресою вулиця Соломії Крушельницької, 9 у Львові — багатоквартирний житловий триповерховий будинок частину приміщень якого займає дитячий садок. Пам'ятка архітектури місцевого значення номер 1081.[1]Розташований будинок у периметральній забудові вулиці.

Історія

Власником земельної ділянки на які стоїть будинок у 1890 році стає адвокат Владислав Балько та його дружина Ванда Марія Балько. Проект будинку розробив архітектор Міхал Ковальчук. Використовувався будинок як прибутковий. У 19041905 Міхал Кустанович проводить реконструкцію зі зміни плану, побудувавши новий флігель, будинок отримав сучасну П — подібну форму плану. Родина Балько була власниками будинку до кінця 1930-х років.[2] Зараз у будинку окрім житлових квартир розміщений дитячий садок.

Архітектура

Триповерховий цегляний будинок з високим цокольним поверхом, зведений у стилі пізнього неоренесансу. Симетричність фасаду порушена зміщеним вправо головним порталом входу, шатром з лівого краю на даху. Перший поверх рустований, вікна з профільованим обрамуванням. Перший поверх віддругого відділяє карниз з консолями. На рівні другого поверху по центру фасаду виступає балкон з металевою огорожею, на ліпних кронштейнах, вікна на поверсі з профільованим обрамуванням, завершені лінійним сандриком. Третій поверх підкреслений профільованим карнизом, вікна на поверсі з профільованим обрамуванням завершені лінійним сандриком, також на бічних частинах будинку на рівні поверху виступають малі балкони з металевою огорожею. Бічні частини будинку виділені пілястрами та лізенами. Завершений будинок карнизом оздобленим стюковими консолями.

Примітки

Джерела