Будинок на вулиці Галицькій, 3 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця Едвертівська
м. Львів, Вулиця Галицька, 3
Фасад будинку
Архітектор невідомий
Замовник Франциск Новаківський

Початок будівництва 1781
Збудовано 1781
Реконструйовано 1885

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі стиль цопф

Будинок за адресою вулиця Галицька, 3 у Львові — багатоквартирний житловий чотириповерховий будинок з магазинним приміщенням на першому поверсі. Постановою Ради Міністрів УРСР № 442 від 6 вересня 1979 року кам'яниця включена до Національного реєстру пам'яток під охоронним № 1281.[1]Будинок розташований у південній забудові приринкового кварталу, обмеженого вулицями Галицькою, Староєврейською і Сербською.

Історія

Місцевість де зараз стоїть будинок, була забудована ще у XVI столітті, на місці теперішнього будинку який зведений у 1781 році, стояла триповерхова кам'яниця датована XVI-XVIІ століттям, власником якої станом на 1666 рік був Едвард Менке, тому і кам'яниця отримала назву Едвертівська. У 1767 році власником будинку став Станіслав Людчинський. У 1775 році будинок був проданий Францискові Новаківському, який розібрав будинок, та вимурував новий, також триповерховий. На першому поверсі будинку була крамниця «Під золотим сонцем», де продавали порцеляну і кам'яне начиння.

У 1886 році було добудовано четвертий поверх і будинок набув сучасного вигляду. Проект надбудови розробив архітектор Юзеф Енгель, 6 червня 1885 році проект було затверджено магістратом міста, а 11 січня 1886 реконструкцію було завершено, власником будинку в той час була Броніслава Піштек. У 1895 році в крамницях облаштовані вітрини, які у 1913 були розширені.

Станом на 1910 рік в будинку проживали:

  • Еліяш Ашкенази — приватний торговець;
  • Вінцентій Дзєндзєлевич — урядник магістрату;
  • Юзеф Новацький — дистриб'ютор фірми «Зінґер»;
  • Ігнатій Рак — купець;
  • Сара Танд — дизайнерка одягу.

На першому поверсі містились:

  • ювелірна майстерня Леона Фелікса;
  • крамниця «Прянощі і делікатеси» Владислава Бажанта;
  • взуттєва крамниця Йоеля Йоллеса.

За радянських часів тут відкрили магазин меду «Бджілка», який працював до кінця 2000-х, зараз тут магазин біжутерії «Casablanca»[2]

Архітектура

Чотириповерховий цегляний будинок, тинькований, зведений у стилі цопф, який був поширений у німецькомовних країнах наприкінці XVIІІ століття. Симетричний фасад будинку порушений, лише на першому поверсі, із-за зміщеного вліво головного входу. Перший поверх від другого відділяє лінійний карниз. Верхні поверхи об'єднанні трьома рустованими лізенами. Вікна в будинку з профільованим обрамуванням та надвіконними поличками, які з кожним поверхом скромнішають. Над вікнами третього поверху малі прямокутні горищні вікна. Закінчується будинок карнизом який прикрашений сухариком, іонікою та модульним фризом.[3]

Примітки

Джерела

  • Володимир Вуйцик, Leopolitana II. Львів: Класика, 2012) ISBN 978-966-8849-60-2
  • Львів. Туристичний путівник. — Львів: Центр Європи, 1999. 
  • Б. Мельник, Н. Шестакова, Кам'яниці Львівського середмістя, Наукові записки. Львівський історичний музей. Випуск XII. (Львів: Новий час, 2008), 133–158.