Статуя святої Варвари (Борислав)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статуя святої Варвари у місті Бориславі
Статуя святої Варвари у місті Бориславі

Двометрова статуя святої Варвари встановлена у місті Бориславі Львівської області на вулиці Володимира Великого, 10. Датою офіційного відкриття пам'ятника вважається 02.09.2012р., адже саме цього дня був проведений обряд урочистого освячення пам'ятника єпископами та священниками УГКЦ.[1]

Передісторія[ред. | ред. код]

Споруджена статуя на місці будинку, котрий 24 квітня 1972 року був зруйнований внаслідок вибуху газу.[2] Трагедія забрала тоді 18 людських життів і пам'ятник святій Варварі увіковічив пам'ять про загиблих мешканців Борислава.

Цікавинка[ред. | ред. код]

Святу великомученицю Варвару обрали для спорудження через те, що вона — покровителька працівників гірничих та нафтових професій, а разом з тим і покровителька нафтового міста Борислава. Примітним є те, що у серце статуї вмістили частинку мощей великомучениці Варвари, тому скульптура є не лише окрасою міста, але і величною реліквією.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 10 січня 2020. Процитовано 10 січня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 11 січня 2020. Процитовано 10 січня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)