Сіґурд Олень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сіґурд Олень
Конунг Ґрінгарікі
Попередник: Гельгі Сміливий
Наступник: Гаральд Прекрасноволосий
 
Смерть:
біля Гаделанну
Причина смерті: Загиблий у бою
Рід: Даґлінґи
Батько: Гельгі Сміливий
Мати: Аслауґ Сіґурдсдоттір
Шлюб: Тюрні Гаральдсдоттір
Діти: Раґнгільд
Ґутторм

Сіґурд Олень (давньоскан. Sigurður hjörtur) — напівлегендарний конунг Ґрінгарікі (суч. Рінгеріке), батько Раґнгільд Сіґурдсдоттір, другої дружини Гальвдана Чорного. Згадується в збірнику «Коло Земне» в «Сазі про Гальвдана Чорного».

Життєпис[ред. | ред. код]

Загальні відомості і деякі факти про його життя містить п'ята частина «Саги про Гальвдана Чорного».

Його батьком був Гельгі Сміливий[1], конунг Ґрінгарікі з династії Даґлінґів, а матір'ю — Аслауґ, донька Сіґурда Зміїноокого, онучка Раґнара Лодброка[2].

Сага наводить докази унікальності Сіґурда, наводячи що він поборов берсерка Гільдебранда з загоном у віці 12 років. Хоча згадується, що «він виконав багато великих справ, і про нього є довга сага»[3], вона ніде не простежується і не цитується, тож, якщо вона і існувала, то наразі є безповоротно втраченою.

Він був одружений з Тюрні Гаральдсдоттір, дочкою Гаральда Клака, конунга Ютландії. У них було двоє дітей, старша дочка Раґнгільд і молодший син Ґутторм[3].

Загибель[ред. | ред. код]

Більша частина відомостей присвячена епізоду загибелі Сіґурда. Він мав за звичку полювати наодинці, навіть на тих лісних істот, яких було небезпечно заганяти гуртом[3].

Заїхавши занадто далеко, він зазнав нападу берсерка Гакі з чималим загоном в 30 осіб: очевидно, це була добре спланована пастка. Але Сіґурд витримав удар і вбив майже половину людей і ледь не на смерть поранив самого Гакі, крім численних поранень відрубавши йому праву руку. Проте ватага подужала одного Сіґурда[3].

Вони відправились на ферму конунга, до його маєтку, і викрали Раґнгільд з її братом. Гакі потім хотів зіграти весілля, але рани ятрились. Тим часом Гальвдан Чорний знаходився поряд і дізнався про всю ту історію. Він спорядив загін на відбиття Раґнгільд, щоб одружитися з нею. План вдався, і так Сіґурд Олень став дідом Гаральда Прекрасноволосого[3].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]