Тамбу-Ламбу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тамбу-Ламбу
рос. Тамбу-Ламбу
Жанр дитячий
пригодницький
Режисер Володимир Бичков
Сценарист Володимир Бичков
Юзеф Принцев
У головних
ролях
Олександр Трусов
Віктор Перевалов
Оператор Валентин Железняков
Олег Лучинін
Композитор Олександр Маневич
Художник Леонід Платов
Кінокомпанія «Ленфільм»
Тривалість 28 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1957
IMDb ID 3001500

«Тамбу-Ламбо» — радянський чорно-білий короткометражний художній фільм за мотивами оповідання Галини Карпенко про пригоди хлопців, які розшукують власника загубленої записної книжки. Створений в 1957 році на замовлення Центральної студії телебачення СРСР.
Дипломна робота студентів ВДІКу — оператора Валентина Железнякова (спільно з однокурсником Олегом Лучиніним) і художника Леоніда Платова, дебют в кіно юного актора Віктора Перевалова і режисерський дебют в ігровому кіно Володимира Бичкова.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в Ленінграді. Двоє друзів, Митька і Вовка, сховавшись від двірника за телефонною будкою, чують розмову бородатого чоловіка по телефону, а потім знаходять загублену ним записну книжку і паперову купюру. Вирішивши спершу на знайдені гроші купити квитки до цирку, друзі помічають, що у записнику є карти Півночі із зазначенням морських маршрутів. Вони вирішують відмовитися від цирку і розшукати чоловіка, що втратив книжку. Оскільки з чоловіком був великий біло-рудий собака, вони починають шукати в окрузі всіх людей з таким собакою, і нарешті знаходять квартиру такої людини. Виявляється, однак, що він уже пішов в лікарню провідати свою дочку. Митька відправляється в лікарню, а Вовка залишається, щоб здати в утиль металобрухт, який хлопцям несподівано запропонували і з якого в майбутньому побудують кораблі і літаки. У цьому йому допомагає піонерський загін, від якого Вовка дізнається, що о шостій годині вечора з морського порту піде корабель північної експедиції. При цьому о шостій годині Вовка з Митькою домовилися зустрітися біля Казанського собору. Вовка залишає в колонаді собору записку, написану крейдою для Митьки, а сам вирушає в порт. Там він знаходить капітана Іванова, начальника експедиції, і розповідає йому про знахідку. Капітан радий, що його книжка не пропала, бо в ній він будував маршрути експедиції. Однак книжка у Митьки, який не встигає приїхати. Капітан передає Митьці привіт по радіо після інтерв'ю, яке у нього беруть в прямому ефірі. Митька дізнається, що з аеродрому скоро полетить літак на північ, який зробить посадку на Губі Білугова, куди потім прийде корабель Іванова. На цирковому фургоні Митька встигає дістатися до аеродрому і передати пілоту книжку для Іванова. Фільм закінчується сценою підготовки до Нового року у школі, коли Митька і Вовка отримують лист від «Тамбу-Ламбу» (як вони називали капітана, поки не знайшли його), в якому Іванов пише, що йому передали його записну книжку і дякує хлопцям.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Категорія:Дитячі фільми СРСР