Термінал ЗПГ Александруполіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Александруполіс. Карта розташування: Греція
Александруполіс
Александруполіс
Район розташування терміналу

Термінал ЗПГ Александруполіс – інфраструктурний об’єкт для імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ), що споруджується на півночі Греції.

Питання спорудження другого грецького терміналу для імпорту ЗПГ (на додачу до терміналу ЗПГ Ревітусса, що діяв з 1999 року) обговорювалось багато років, при цьому для нього традиційно планували схему із використанням плавучої установки зі зберігання та регазифікації. Нарешті, у 2022-му дійшло до практичної реалізації проекту, який став особливо актувальним в умовах повномасштабного російського вторгнення до України та обраного Єросоюзом курсу на відмову від російських енергоносіїв.

Установка буде поставлена на довгострокову швартовку у Фракійському морі (північна частина Егейського моря), за 18 км на південний захід від порту Александруполіс та за 10 км від узбережжя. Швартовочний вузол дозволить судну вільно обертатись навколо нього, щоб зайняти оптимальне положення з огляду на вітер та хвилі. Установка прийматиме партії ЗПГ із танкерів та за потреби видаватиме регазифіковану продукцію через перемичку діаметром 750 мм та завдовжки 28 км, з яких 24 відносимуться до офшорної ділянки. На суходолі перемичка сполучатиметься із газопроводом Карачабей – Комотіні.

Для роботи на терміналі зафрахтували плавучу установку FSRU Alexandroupoli, що матиме резервуари для зберігання ЗПГ ємністю 153500 м3 та номінальну добову потужність з регазифікації у 15 млн м3 (біля 5,5 млрд м3 на рік).

Проект реалізують грецькі компанії Gastrade (40%, створена спеціально для реалізації проекту терміналу), Gaslog LNG (20%, судноплавна компанія, яка надасть плавучу установку), DEPA (20%, державна корпорація, що займається розподілом природного газу) та болгарська Bulgarian Energy Holding (20%). Участь останньої пояснюється планами імпорту газу до Болгарії із використанням терміналу в Александруполісі та газопроводу Комотіні – Стара Загора.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Polemis, Dionysios; Boviatsis, Michael (2023-01). Legal and Policy Issues While Evaluating the Sustainability of a Floating Storage Regasification Unit: The Case of Alexandroupoli Greece. Sustainability (англ.). Т. 15, № 5. с. 4660. doi:10.3390/su15054660. ISSN 2071-1050. Процитовано 29 вересня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Mila, Anna (21 березня 2023). Invitation to Tender (ITT) for the provision of Marine Support Services for the Alexandroupolis Independent Natural Gas System (Alexandroupolis INGS) Project. Gastrade A.E. (амер.). Процитовано 29 вересня 2023.