Термінал ЗПГ Картахена (Колумбія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Картахена (Колумбія). Карта розташування: Колумбія
Картахена
Картахена
Місце розташування терміналу

Термінал ЗПГ Картахена (Колумбія) – інфраструктурний комплекс для прийому зрідженого природного газу (ЗПГ) у Колумбії.

У 20 столітті уздовж карибського узбережжя Колумбії виникла мережа газопроводів, що транспортувала продукцію місцевих родовищ. Втім, у 2010-х на тлі вичерпання запасів виникла проблема покриття дефіциту, одним зі шляхів якої стала ідея імпорту ЗПГ. Першим (та станом на початок 2020-х єдиним реалізованим) проектом такого типу став термінал поблизу Картахени. При цьому прийняли рішення на користь плавучого регазифікаційного терміналу, який потребує менше капітальних інвестицій та часу на створення.

В листопаді 2016-го до Картахени прибула плавуча установка зі зберігання та регазифікації Höegh Grace, законтрактована на 20 років у норвезької компанії Höegh. За два тижні вона прийняла перший вантаж, доправлений ЗПГ-танкером British Innovator.[1]

Для швартування установки в межах проекту спорудили причал Т-образної форми довжиною 700 метрів.[2]

Пропускна здатність картахенського терміналу визначена на рівні 3,8 млн тон ЗПГ на рік, при цьому в 2021 році оголосили про плани збільшити цей показник на 20%.

Регазифікована продукція подається до газотранспортної мережі через трубопровід-перемичку довжиною 9,2 км. На першому етапі роботи терміналу основним споживачем повинні бути три розташовані в районі Картахени електростанції – ТЕС Termobarranquilla, ТЕС Termocandelaria та ТЕС Termo Flores.

Проект реалізували через компанію Sociedad Portuaria El Cayao S.A. E.S.P. (SPEC), 51% у якій володіє колумбійська Promigas (займається транспортуванням газу та виробництвом електроенергії). Ще 49% участі після кількох переходів між інвестиційними фондами у 2019 році придбала нідерландська Royal Vopak.[3][4]

Наприкінці 2010-х оголосили про плани використати термінал для надання додаткових послуг, як то охолодження резервуарів ЗПГ-танкерів (операція, що необхідна для прийому вантажу після спорудження чи ремонту) та перевалка малих партій ЗПГ для розповсюдження у регіоні.[5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. News, LNG World (15 листопада 2016). FSRU Höegh Grace receives first cargo in Colombia. Offshore Energy (амер.). Процитовано 10 березня 2023.
  2. CARTAGENA LNG TERMINAL.
  3. Colombia's Promigas outlines Cartagena LNG expansion plans.
  4. Cartagena FSRU (Colombia). Global Energy Monitor (англ.). Процитовано 10 березня 2023.
  5. Additional LNG services now being offered from SPEC LNG, Colombia´s LNG Import Terminal – Avenir (англ.). Процитовано 10 березня 2023.