Товія Молодший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Товія
Стать Чоловік
Згадки Книга Товита
Батько Товит
Мати Анна
Дружина Сара
Пов'язані персонажі Архангел Рафаїл
Тобіас і ангел, Андреа дель Верроккйо

Товія ( Господь – моє багатство ) – біблійний персонаж із Книги Товита . Він був із племені Нафталимового .

Його батько, Товит, був вивезений в ассирійський полон і осліп у віці 62 років. У двоюрідного брата батька була донька Сара, сім чоловіків котрої померли до того, як одружилися, через демона Асмодея . Бог, вислухавши молитви Товита та Сари, послав їм на допомогу архангела Рафаїла, який у людському образі вирушив у подорож з Товією до Мідії, щоб зібрати з Габаїла, єврея з Раги, гроші, які йому дав Товит. Під час подорожі, коли Товія купався в річці Тигрі, на нього напала велика риба, яку він виловив за наказом Рафаїла і зберіг її жовч, серце і печінку . За пропозицією ангела вони залишилися ночувати в Ектабані з батьком Сари, Рагуелем. Відповідно до Закону Мойсея, Товія узяв Сару собі за дружину і в їхню шлюбну ніч вигнав демона, спаливши серце та печінку риби та спільно помолившись. Їхні весільні торжества тривали 14 днів, і Товія отримав половину майна свого тестя як придане . Після повернення до Ніневії він вилікував сліпоту свого батька за допомогою риб’ячої жовчі.

Намагаючись заплатити Рафаїлу за те, що він супроводжував його в подорожі, він відкрив йому та його батькові, що він був ангелом, а потім зник .

Він жив із Сарою в Ніневії до смерті свого батька й матері. Поховавши їх, він переселився в Мідію, де, доживши до падіння Ніневії, помер у віці 117 років .

Переглянь також[ред. | ред. код]