Тотіносін Цуйосі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тотіносін Цуйосі
груз. ლევან გორგაძე
Ім'я при народженні груз. ტოჩინოშინ სუმოისტი
Народився 13 жовтня 1987(1987-10-13) (36 років)
Мцхета, Грузинська РСР, СРСР
Країна  Грузія
Діяльність борець сумо
Alma mater Університет Ніхон
Членство Kasugano stabled (19 травня 2023)
Вага 177 кг
Зріст 1,92 м
Нагороди
орден Честі
Див. також: Цуйосі

Тотіносін Цуйосі (яп. 栃ノ心剛 Тотіносін Цуйосі?, справжнє ім'я 'Леван Горгадзе' , народився 13 жовтня 1987, в Мцхеті, Грузія) — професійний борець сумо, другий грузинський секіторі після Коккая. Псевдонім складений з традиційного для Касугано-бея «Тоті» — кінський каштан, і «Сін» — серце. У січні 2018 завоював Кубок Імператора третім з європейських борців (після болгарина Котоосю і естонця Барута). Після травневого басі 2018 року отримав ранг одзекі — також третім з європейців.

Короткий опис кар'єри[ред. | ред. код]

Займався боротьбою з дитинства. Призер юнацьких чемпіонатів Європи з дзюдо і самбо. Срібний призер (особистий і в команді) юніорського чемпіонату з сумо в 2005 році, де разом з ним виступав майбутній комусубі Гагамару. Стажувався в університеті Ніхон, в 2005 році зарахований в Касугано-бея. Досяг макууті за 13 турнірів, що є дуже хорошим результатом. У вищому дивізіоні тричі показував результат дзюн-юсе (віце-чемпіон), володар Великого Імператорського Кубка на Хацу басі 2018 року. П'ять разів заохочено преміями за бойовий дух і один раз премією за технічну досконалість. Вищий ранг за кар'єру — одзекі. Приділяє особливу увагу гарним манерам, його вчитель наполягає, щоб він був краще справжніх японців.

У липні 2013 у переможній битві з Токусерю отримав серйозну травму коліна, в результаті якої пропустив три турніри і втратив статус секіторі, вибувши в дивізіон макусіта[1]. Повернувся на досі в березні 2014 року. Вигравши чотири турніри поспіль у нижчих лігах, вже в тому ж році повернувся в макууті. Тріумфальним для Тотіносіна став січневий Хацу басі 2018 року, коли вже за один день до закінчення змагань Леван гарантував собі перше місце. Вперше в історії професійного сумо грузинський атлет став володарем Великого Імператорського Кубка.

Також успішно виступив на березневому (10-5) і травневому (13-2) басі 2018 року. У травні довго лідирував (перемігши, в тому числі, Хакухо) і до останнього дня зберігав шанси на перемогу в турнірі, проте в тринадцятий день несподівано програв Сьодяю і при падінні зламав дві кістки зап'ястя. В чотирнадцятий день, незважаючи на важку травму, виявив силу духу і чинив гідний опір йокодзуні Какурю, але внаслідок неможливості повною мірою використовувати руку зазнав другої поразки. За підсумками травневого басі суддівський комітет рекомендував призначити Тотиносину звання одзекі[2], що незабаром і сталося[3].

Стиль боротьби[ред. | ред. код]

Віддає перевагу активну, наступальну силову боротьбу із захопленнями і тисненням. Майже не використовує оборонних прийомів на зразок хатакікомі і хікіотосі. За прямою вказівкою ояката, уникає використання трюку з ухиленням при стартовому ривку (хенка).

Родина[ред. | ред. код]

Старший з двох синів в сім'ї винороба.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Його товариш по срібній медалі командного юніорського чемпіонату світу Гагамару досяг рівня комусубі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]