Три з половиною дні з життя Івана Семенова — другокласника і другорічника

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Три з половиною дні з життя Івана Семенова — другокласника і другорічника
рос. Три с половиной дня из жизни Ивана Семёнова, второклассника и второгодника
Жанр дитяча комедія
Режисер Костянтин Березовський
Сценарист Лев Давидичев
У головних
ролях
Володимир Воробєй
Олена Калашникова
Оператор А. Медведєв
Композитор Герман Селезньов
Художник М. Неманов
Кінокомпанія Пермська студії телебачення
Тривалість 83 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1966
Кошторис 33 000 крб.
IMDb ID 5226702

«Три з половиною дні з життя Івана Семенова, другокласника і другорічника» — радянський художній фільм 1966 року, знятий на Пермській студії телебачення за мотивами книги Льва Давидичева «Великотрудне, повне негараздів і небезпек життя Івана Семенова, другокласника і другорічника».

Сюжет[ред. | ред. код]

Радянський школяр Іван Семенов — найнещасніша людина на світі, тому що він не любить вчитися. Всі навколишні намагаються вплинути на нього, але постійно втручається бабуся, яка балує його. А ще він — невтомний фантазер і мрійник і постійно потрапляє в безліч історій.

Фільм починається, коли Іван грає з дітьми в «космонавта» — сідає в бочку в картонному скафандрі і «злітає» вгору за допомогою мотузки і лебідки, а також з шумовими і димовими ефектами. Рятують його пожежні.

День перший — Іван прокидається і йде в школу, по дорозі перекривлюючи перехожого-заїку і кішку, що сидить за вікном. У школі прикидається заїкою, поки вчителька не ставить йому 5+. Вчителька знайомить клас з Аделаїдою з 4-го класу — «буксиром» для Івана. Після уроку Іван затіває бійку з кращим другом Колькою. В учительській Іван мав важку розмову з учителькою і вирішив прикинутися лунатиком. Аделаїда і ще кілька дітей вирішують перевірити, чи ходить вночі Іван-лунатик по дахах, і в пізню годину відправляються до його дому. Міліціонер, побачивши школярів, що розгулюють поза домом в недозволений час, розганяє їх по домівках.

День другий — після уроків діти грають в шпигунів. Іван в капелюсі і чорних окулярах «вбиває» з пістолета сторожа і тікає. Діти намагаються зловити його, Іван забігає в під'їзд, випадково потрапляє в незачинену квартиру і ховається під стіл. За ним до кімнат входять двоє дорослих і ведуть явно шпигунські бесіди, поклавши справжнісінький пістолет на стіл. Іван бере пістолет і намагається затримати шпигунів, але пістолет не стріляє, а шпигуни виявляються артистами, що репетирують шпигунську п'єсу. Іван знову тікає, але «убитий» сторож бере його в полон і відводить до школи. Там Аделаїда намагається змусити його вчити уроки, але коли у неї нічого не виходить, вона каже: «Вивчиш уроки сам — або завтра я перед всією школою оголошую тебе РВ — розумово відсталим». Увечері Іван намагається вчити уроки, «Лінь-матінка» його відмовляла, але він терпляче зробив всі домашні завдання.

День третій — Іван вперше в житті прокинувся сам, без допомоги бабусі, розпалив плиту і поставив чайник на вогонь. Бабуся, побачивши це, страшно образилася: «Я що, зовсім тепер не потрібна?». Іван йде в школу, нікого не дратує, в дзеркалі собі корчить всього лише одну пику. Незважаючи на вивчені уроки, його жодного разу не запитали, чи не викликали до дошки. Образившись, він біжить хуліганити на перерві, топить в калюжі свого кашкета, а потім Кольку. Вперше в цій сцені йому соромно. Додому Іван повертається з Аделаїдою. Вдома ображена бабуся зображує важко хвору. Аделаїда з Іваном готують хворій бабусі обід, від чого бабуся ще більше ображається.

День четвертий — бунтівна бабуся вперше не розбудила Івана. Він спішно одягається, біжить до школи і кричить «Запізнився!». Проїжджавший повз на мотоциклі з коляскою міліціонер садить його в коляску: «Не люблю, коли спізнюються». Міліціонер з Іваном їдуть в сторону школи.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]