Трюмний насос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трюмний насос шведського військового корабля 17 століття Ваза, вигляд з верхньої гарматної палуби.

Трюмний насос, трюмна помпа — насос для відпомповування води, яка назбиралась у трюмних приміщеннях суден (бурових платформ).

Двобічний насос, трюмний насос — водяний насос на човні або кораблі для видалення води з трюму. Спочатку це були ручні поршневі або гвинтові насоси, наприклад, гвинт Архімеда. Сьогодні більшість з них — електричні відцентрові насоси, обладнані плаваючими вимикачами, які включаються, коли рівень трюмної води досягає порогу активації. Оскільки паливо часто присутнє в трюмній воді, електродвигуни трюмних насосів розроблені іскробезпечними. У малих човнах альтернативою є черпак або самозаводний насос[уточнити].

Оскільки трюмні насоси можуть зазнати невдачі, часто рекомендується використовувати резервний насос. Первинний насос, як правило, розташований у найнижчій точці трюму (у ллялах), тоді як вторинний насос буде розташовуватися трохи вище. Це гарантує, що вторинний насос активується лише в тому випадку, якщо первинний насос перевантажений або не працює, а другий насос залишається вільним від сміття в трюмі, яке засмічує основний насос[1].

Античні трюмні силові насоси мали ряд поширених цілей. Залежно від того, де розташований насос у корпусі корабля, його можна було використовувати для подачі води у бак з живою рибою для збереження риби, доки корабель не прибуде в порт. Ще одним використанням силового насоса було боротьба з пожежами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crystal MU 20 Unit. Genoil Inc. Архів оригіналу за 14 жовтня 2007. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)

Література[ред. | ред. код]