Турмс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турмс
𐌕𐌖𐌓𐌌𐌑
провідник душ у потойбіччя
Період життя безсмертний
Значення імені Той, що поєднує
Ім'я іншими мовами Turms
В інших культурах Меркурій, Тот, Гермес
Місцевість Етрурія
Заняття бог торгівлі і повідомлень
Атрибути кадукей, крилаті сандалі
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Турмс (𐌕𐌖𐌓𐌌𐌑) — в етруській релігії є еквівалентом римського Меркурія, грецького Гермеса[1] та єгипетського Тота, є богом торгівлі й посланцем між людьми та богами.

Етруські художні твори часто зображують Турмса в ролі провідника душ, що веде покійного в загробне життя [2]. У цій якості його іноді зображали на етруських саркофагах. В іншому зображенні, в якому бога описано як 𐌕𐌖𐌓𐌌𐌑 𐌀𐌉𐌕𐌀𐌑 Turmś Aitaś або «Turms of Hades». Він сприяв Одісеєві у потойбіччі. Турмс також з'являється в образах із Парісом, Гераклом або Персеєм. Ім'я Турмс має виразно етруське походження, але на відміну від божеств, таких як Геракл та Аплу (Аполлон), імена яких були запозичені з гелленської мови.

Відомий більше з прикрас на побутових предметах, таких як дзеркала, хоча є свідчення про існування храму Турмса в Кортоні.

Бернар Комбет-Фарнукс трактує коментарі Сервія та Макробія як вказівку на те, що «Гермес-Турмс» мав епітет Камілла, що означає «слуга» (тобто інших богів). Шкілій Каллімаха додає, що «Кадмілос є Гермесом у Тиренії».

Турмс — також ім’я персонажа в історичному романі Міки Валтарі «Етруск» або ʼʼТурмс, безсмертнийʼʼ. Дія відбувається в п'ятому столітті до нашої ери.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Allan, Arlene (24 травня 2018). Hermes (англ.). Routledge. ISBN 978-1-351-01221-8.
  2. Combet-Farnoux, (1980), p. 189.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Combet-Farnoux, Bernard (1980). Turms étrusque et la fonction de « minister » de l'Hermès italique. Mercure romain : Le culte public de Mercure et la fonction mercantile à Rome de la République archaïque à l'époque augustéenne. École française de Rome. с. 171—217.