Уванас (рудник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уванас (рудник). Карта розташування: Казахстан
Уванас
Уванас
Місце розташування рудника

Уванас (рудник) – колишнє гірничодобувне підприємство на півдні Казахстану, яке здійснювало розробку однойменного уранового родовища Чу-Сарисуйської урановорудної провінції.

Рудопрояв Уванас відкрили в 1972 році. З 1969-го почалась його експериментальна розробка методом підземного вилуговування, успішні результати якої дозволили перекласифікувати Уванас у значний промисловий об’єкт та почати з 1977-го його повноцінну експлуатацію. Видобуток вели з горизонту, який залягає на глибинах від 85 до 120 метрів.

Первісно розробку провадило належне до Киргизького гірничорудного комбінату Степне рудоуправління (також працювало з рудником Східний Минкудук). В подальшому воно перейшло під контроль казахського державного концерну «Казатомпром», а потім рудник став активом створеної в 2015-му дочірньої компанії цього ж концерну «Казатомпром-SaUran».[1][2][3][4]

Степне рудоуправління випускало з десорбату урану хімічний концентрат природного урану («жовтий кек»), який могли відправляти для подальшого збагачення на Ульбінський металургійний завод, киргизький Карабалтинський гірничорудний комбінат, а з середини 2000-х – і на Степногорський гірничо-металургійний завод. При цьому можливо відзначити, що у 2000-х роках потужності Степного рудоуправління з випуску «жовтого кеку» також були задяні для роботи з десорбатом рудника Акдала.

В 2019-му рудник Уванас закрили через вичерпання запасів. В 2023-му оголосили, що «Казатомпром» протягом року проведе роботи по рекультивації, що включатимуть ліквідацію свердловин та ізоляцію робочого горизонту.[5][6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. geokniga-uranovye-mestorozhdeniya-kazahstana (PDF).
  2. Уран, текущий сквозь песок. atomicexpertnew.ru (рос.). Процитовано 17 січня 2024.
  3. official.satbayev.university (PDF).
  4. ТОО «Kazatomprom-SaUran» | Национальная атомная компания Республики Казахстан. sauran.kazatomprom.kz. Процитовано 17 січня 2024.
  5. kzapp_2019_rus (PDF).
  6. «Казатомпром» проведёт рекультивацию на месторождении «Уванас». dprom.kz (ru-RU) . 19 червня 2023. Процитовано 17 січня 2024.