Акдала (рудник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акдала (рудник). Карта розташування: Казахстан
Акдала
Акдала
Місце розташування рудника

Акдала – гірничодобувне підприємство на півдні Казахстану, яке здійснює розробку однойменного уранового родовища.

Родовище Акдала виявили в 1982 році. В 2001-му почалась його дослідна розробка, результати якої дозволили перейти з 2004-го до повномасштабної промислової розробки зі спорудженням рудника річною потужністю 1000 тон (цей показник був досягнутий вже у 2006 році).

Уран видобувають методом підземного вилуговування з продуктивного горизонту, що залягає на глибинах від 165 до 180 метрів.

В 2012-му видобуток урану склав 1095 тон, в 2016-му – біля 1000 тон.

Первісно роботи на Акдалі провадив казахський державний концерн «Казатомпром», що у підсумку передав свої права створеному в 2004 році спільному підприємству «Бетпак Дала», засновниками якого з частками у 70% та 30% виступили UrAsia Energy та сам «Казатомпром». В 2007 UrAsia Energy придбала канадська Uranium One, яка наразі належить російському «Росатому». При цьому в якийсь момент «Бетпак Дала» було реорганізоване у Південний гірничо-хімічний комбінат.

Перші роки отриманий на Акдалі товарний десорбат спрямовували для переробки у хімічний концентрат природного урану («жовтий кек») на Таукентське гірничо-хімічне підприємство (створене на основі рудника Канжуган) та Степне рудоуправління (включало рудники Уванас та Східний Минкудук), після чого «жовтний кек» відправляли для подальшого збагачення до закису-окису урану на Степногорський гірничо-металургійний завод. З 2009-го виробництво «жовтого кеку» організували прямо на Акдалі, невдовзі після чого його стали відправляти на належний «Бетпак-Дала» рудник Південний Інкай, де встановили обладнання для отримання закису-окису урану.

Станом на кінець 2021 року ресурси Акдала оцінювались у 2,9 тисяч тон урану, а видобуток планувалось вести до 2025 року.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Оценка Минеральных ресурсов и Рудных запасов для Минеральных Активов Акционерного Общества «Национальная Атомная Компания «Казатомпром», Республика Казахстан на 31 декабря 2021 года (PDF).
  2. Ашыков Ш (PDF).
  3. Новые рубежи СП «Бетпак Дала». www.investkz.com. Процитовано 12 січня 2024.
  4. uranium1.