Українське радянське мистецтво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українське радянське мистецтво — це сукупність видатних мистецьких діячів та їхніх творів періоду перебування України у складі СРСР.

Культурна спадщина України часів СРСР[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що в Україні активно відбувається процес декомунізації, багато культурних пам'яток потребують збереження. Адже не всі з них доцільно асоціювати із політичними намірами тогочасної влади. Деякі варто зберігати, адже вони є українською культурною спадщиною. Стилі, за якими можна розпізнати мистецький твір тих часів — це монументалізм та соцреалізм. Вони зустрічаються у багатьох видах мистецтва, зокрема літературі, живописі і т. д. Багато культурних споруд складають історичну частину майже всієї України. Бо ж багато з них були спроектовані саме за радянськими зразками. МКІП працює над тим аби захищати українську архітектуру та мистецтво часів ІІ пол. ХХ ст., зокрема за допомогою закону «Проти хаотичної забудови».[1]

Проте, не варто забувати також про пропагандистську політику комуністичної влади, яка впливала в тому числі і на гуманітарну освіту, яке мало радше прагматичні цілі.[2] В цей час владі все, включно з мистецтвом мало служити на користь владі та просувати її наративи. Тому дуже важко є оцінити індивідуальність культурних діячів України, які почасти були змушені творити, закладаючи у свою працю майже однакові посили.

Все ж, політика русифікації в Україні не могла не викликати спротиву. І тими, хто його чинив були українські дисиденти, які не бажали підкорятися тогочасним принципам. Одним із проявів такої діяльності є праця І. Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація».[2] Детальніший перелік культурних діячів, які зазнали репресій в СРСР, можна переглянути тут: Список українських митців, які зазнали репресій у часи СРСР.

У контексті російсько-української війни постає питання про перейменування вулиць, міст і т. ін. саме через те, що вони найменовані на честь радянських діячів. Проте, до прикладу, Український інститут книги закликає підійти виважено до цієї справи і не відмовлятися від деяких українських діячів, лише з причини належності їх творчості до часо-простору СРСР. Але сам процес позбування радянської спадщини вітається.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Монументальне мистецтво: чому українці мають виступати за його посилений захист. LB.ua. Процитовано 24 травня 2022.
  2. а б 13.2. Українська культура в другій половині 60 — 80-х років - Бібліотека BukLib.net. buklib.net. Процитовано 24 травня 2022.
  3. Чи мають з мапи України зникнути імена всіх діячів культури часів СРСР, якщо вони — українці?. book-institute.org.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 червня 2022. Процитовано 24 травня 2022.